Agenda

Donderdag 26 april 2018

26-04-2018 Agenda

Op de Schotse toer met Gerrit Jan Zwier
ZUTPHEN - Reisauteur en antropoloog Gerrit Jan Zwier komt naar Zutphen voor een lezing over zijn laatste boek Op de Schotse toer. Op donderdagavond 26 april is hij te gast bij de Bibliotheek in de Broederenkerk.
Gerrit Jan Zwier (Leeuwarden, 1948) studeerde biologie, geografie en antropologie. Als reisauteur is hij gespecialiseerd in noordelijke gebieden. Hij schreef boeken over IJsland, Lapland, Noorwegen, Zweden en Paaseiland. Op de Schotse toer is zijn meest recente reisboek. Onlangs verscheen de herziene editie van Alleen voor Friesland heb ik nog een zwak (over Slauerhoff en Friesland). Zwier was 25 jaar als literair criticus verbonden aan de Leeuwarder Courant. Verder schrijft hij artikelen, columns en reportages voor diverse kranten en bladen.
Schotland Schotland is een geweldig land om doorheen te reizen en je in te verdiepen. De verhalen in Op de Schotse toer zingen niet alleen de lof van het hoogland, het laagland en de eilanden, maar geven ook een indringend beeld van het romantische werk van schrijvers als Walter Scott en Gavin Maxwell.
Voor dit boek maakt Gerrit Jan Zwier wandeltochten langs Loch Ness en de Spey en volgt hij in de zuidelijke Borderlands het spoor van Walter Scott. In de Highlands en op de Hebriden gaat hij op zoek naar de uithoeken waar enkele natuurromantici zich hebben verborgen. Zo arriveert hij in de buurt van Inverness op een soort Bommelstein, het hoofdkwartier van een bevlogen natuurvorser, en zet hij voet aan land op een eilandje waar nog maar een paar mensen wonen.

De lezing door Zwier is op donderdag 26 april van 20.00 tot 22.00 uur in de Bibliotheek Zutphen, Broederenkerkplein 2, tel. 0575-512926. De entree kost € 7,50 (incl. consumptie). In de pauze signeert Zwier zijn boeken; deze zijn ook ter plekke te koop.