Aanhouding in verband met poging tot doodslag agent

15-06-2017 112 Redactie

ZUTPHEN- De politie heeft dinsdag 13 juni de laatste verdachte aangehouden in het onderzoek naar het incident dat in de nacht van 20 op 21 mei plaatsvond in Zutphen, waarbij een politieagent in een wurggreep werd gepakt. Na het geweldsincident bleek één van de politiebikes gestolen te zijn. Een 21-jarige vrouw uit Zutphen is gisteren aangehouden op verdenking van het stelen van de politiebike. Zij heeft eerder in het onderzoek een getuigenverklaring afgelegd bij de politie over het incident.

Die nacht stuitten agenten rond 03.30 uur op een opstootje op de Schupstoel in Zutphen. De betrokken mannen werden gevorderd de Schupstoel te verlaten. Een 24-jarige man uit Zutphen bleef weigeren en kreeg te horen dat hij werd aangehouden wegens het niet voldoen aan bevel of vordering.

Hij rende weg maar werd op de Zaadmarkt door de politie achterhaald en alsnog aangehouden. Tijdens deze aanhouding bemoeiden omstanders zich met de aanhouding. Ook de 24-jarige bleef zich hevig verzetten.

Terwijl twee andere agenten bezig waren om de 24-jarige verdachte onder controle te krijgen en te boeien, viel één van de omstanders een agent van achteren aan en hield hem in een wurggreep vast. Deze agent is dankzij de tussenkomst van een getuige ontzet. De getuige is in de hectiek nog in zijn been gebeten door een politiehond. De verdachte die de agent aanviel, een 22-jarige man uit de gemeente Bronckhorst, werd aangehouden op verdenking van poging doodslag.

De 24-jarige man wist, met handboeien aan één hand, te ontkomen, maar is op 30 mei alsnog aangehouden. Hem wordt niet voldoen aan een vordering en mishandeling van een agente ten laste gelegd.

Vier verdachten
In het onderzoek zijn in totaal vier verdachten verhoord. Naast de 22-jarige man, de 24-jarige man en de 21-jarige vrouw, is nog een 22-jarige man uit de gemeente Bronckhorst verhoord als verdachte. Hij wordt ervan verdacht de 24-jarige man van zijn handboeien bevrijd te hebben. Hem wordt vernieling van de handboeien ten laste gelegd.

Alleen de 22-jarige die wordt verdacht van poging doodslag zit nog vast. Zijn hechtenis is met 90 dagen verlengd.

Het onderzoek bevindt zich in de afrondende fase. Het dossier wordt binnenkort ter beoordeling naar het Openbaar Ministerie gestuurd.