Brand bij bouwmarkt Leesten geblust

14-08-2017 112 Redactie

Brandweerwagens ter plaatse | ©Zutphen24

ZUTPHEN - De brandweer is maandagavond om 21.45 uur uitgerukt naar de Leestenseweg in Zutphen. De brandweer was in eerste instantie aanwezig met 2 wagens bij de bouwmarkt waar ook vuurwerk opgeslagen wordt. 

Er was rook zichtbaar uit het dak. Ook waren er vlammen te zien ter hoogte van de dakgoot. De bouwmarkt staat midden in een woonwijk. Hierdoor trok de brand veel bekijks.

De brandweer had uit voorzorg een derde wagen erbij gehaald. 

De brand wasin korte tijd opgeschaald tot zeer grote brand. De brandweer trok zich niet veel later terug uit het pand. Binnen was het te gevaarlijk. Er was veel rookontwikkeling. De politie zette de omgeving af.

Asbest
De politie waarschuwde dat er asbest was vrijgekomen bij de brand. De politie stuurde daarom alle kijkers zo veel mogelijk weg. Ze adviseerden naar huis te gaan en ramen en deuren te sluiten. In verband met het vuurwerk gaf de politie aan dat iedereen meer dan 300 meter afstand moet nemen. Het vuurwerk zorgde voor mogelijk explosiegevaar. In de bouwmarkt ligt volgens de eigen site een bunker met tot 10.000 kilo vuurwerk in de opslag.

De brand was rond 22.50 geblust. Hoewel er 10.000 kilo opgeslagen kon worden, lag er daadwerkelijk maar 300 kilo. De opslagplaats is een beveiligde bunker. Hierdoor is het vuurwerk niet bij de brand betrokken geweest.

De asbest is volgens de brandweer zeer beperkt vrijgekomen. Omdat de brand niet uitslaand was, is deze ook niet ver verspreid. Het grootste gedeelte is door de brandweer neergeslagen met water.