Dit kost misdragen tijdens oudjaarsdag

30-12-2015 112 Redactie

ZUTPHEN – Oudjaarsdag staat voor de deur. Een avond met gezelligheid en goede voornemens voor het nieuwe jaar. Een van de goede voornemens kan zijn om het jaar niet met een financiële domper te beginnen.

Rondom de feestdagen worden een hoop boetes uitgeschreven. Voor bezit van illegaal vuurwerk, buiten de gestelde tijden afsteken of openbare dronkenschap.

Hieronder een overzicht met welk missende geldbedrag je het nieuwe jaar in kan bij een overtreding.

Illegaal vuurwerk
Strijkers, Bengaals vuur, mortierbommen, Chinese rollen, Nitraten, lawinepijlen en Cobra’s zijn een aantal van de bekendste vormen van illegaal vuurwerk. Volgens de politie zijn illegaal vuurwerk en zelfgemaakte vuurwerkbommen verantwoordelijk voor 26 procent van al het ernstige vuurwerkletsel. En dat is het topje van de ijsberg, omdat vaak gegevens ontbreken van het soort vuurwerk dat het letsel heeft veroorzaakt.

Het bezit wordt dan ook bestraft. Afhankelijk van de hoeveelheid illegaal vuurwerk varieert de boete van 200 euro (tot 10kg) tot 340 euro (tot 25kg).

Het is in Nederland bovendien niet toegestaan om meer dan 25 kilo aan vuurwerk te hebben. Meer dan deze hoeveelheid in bezit hebben kan leiden tot boetes van 200 tot 1000 euro.

Afsteken buiten de gestelde uren
Sinds de vorige jaarwisseling geldt dat vuurwerk alleen nog maar van 31 december 18:00 uur tot 1 januari 02:00uur afgestoken mag worden.

Toch zal eenieder die over straat loopt de knallen of soms zelfs vuurpijlen al gezien hebben. Wie zich toch waagt aan het 'testen' van het vuurwerk voordat het officieel afgestoken mag worden, riskeert een boete van 100 euro.
Voor minderjarigen tussen 12 en 16 jaar wordt deze boete gehalveerd.

Overige mogelijke overtredingen
Wie een gezellig vuurtje in het openbaar denkt te maken, kan daar ook op gepakt worden. In Nederland is de maximale boete hierop 280 euro.

Als er met z'n allen gezellig rond een vuur gestaan wordt, is daar ook vaak een drankje bij. Deze persoon moet wel meerderjarig zijn. Een minderjarige die met alcohol op straat loopt kan een boete van 90 euro verwachten.
Als de drank bovendien teveel wordt en leidt tot openbare dronkenschap, kunnen de financiële gevolgen oplopen tot 370 euro. Ditzelfde bedrag staat te wachten voor diegene die de openbare orde verstoort binnen een horecabedrijf.

Mocht u gepakt worden. Werk dan mee met de politie. Het negeren van een politiebevel kan 370 euro kosten. Het niet tonen van de identiteitskaart kost 90 euro.

En wie heel nodig moet, maar er is geen wc in de buurt: wildplassen kost 140 euro.

Meer informatie kan hier gevonden worden.

Met het opvolgen van deze regels kan iedereen een financieel gezond jaar in.Gerelateerd