Geroofde schat uit Zutphens museum onverwacht teruggevonden

13-12-2017 112 Redactie

ZUTPHEN - Meer dan vier jaar geleden werden uit het Stedelijk Museum in Zutphen tien zilveren objecten gestolen.
 Negen voorwerpen werden dinsdag teruggevonden na onderzoek van de politie in Amsterdam.  Het gaat om vier schuttersketens uit de 15e, 16e en 17e eeuw, twee avondmaalsbekers, een mosterdpot en twee  bekers.

Het tiende voorwerp, een zilveren tafelstuk, is nog altijd vermist.

Directeur Tiana Wilhelm van de Musea Zutphen, waartoe het Stedelijk Museum Zutphen behoort, laat weten dat het museum dolblij is dat de historische objecten in goede staat zijn teruggevonden. De bruikleengevers van de objecten zijn inmiddels in op de hoogte gebracht en ook zij zijn zeer verheugd. Wilhelm: “Wij zijn altijd blijven hopen dat onze Zutphense schatten ooit weer boven water zouden komen. Zij hebben de eeuwen getrotseerd en nu ook deze diefstal. Helaas is het hedendaagse zilveren tafelstuk, dat toen ook is ontvreemd, niet teruggevonden.”

René Sueters, wethouder van Cultuur van de gemeente Zutphen: “De diefstal had destijds een grote impact. Het is belangrijk dat deze historische objecten, die zo verbonden zijn aan Zutphen en omgeving, weer terug zijn. Het culturele erfgoed is van groot belang voor Zutphen. Het is een van de redenen waarom dagelijks vele mensen Zutphen bezoeken.”

Bruikleen
Eén van de gevonden schatten, de zilveren mosterdpot, was aan het museum in bruikleen gegeven door het museum Het Groot Graffel, het bedrijfsmuseum van wat nu GGNet heet.

Dinsdagmiddag werd de voorzitter van de museumcommissie gebeld door de gemeente dat de politie in Amsterdam de gestolen objecten gevonden had en dat die geretourneerd zouden worden naar het museum in Zutphen.

“Wij zijn erg blij dat de objecten gevonden zijn. Nadat we hoorden dat 'onze mosterdpot' gestolen was, waren we bang dat die voor het zilver omgesmolten zou worden,” aldus de voorzitter van de museumcommissie 'Het Groot Graffel'.

De politie in Amsterdam is recent in het bezit gekomen van het museale zilver en herkende de objecten doordat het museum indertijd aangifte heeft gedaan van de diefstal en ook The Art Loss Register en Interpol. De politie verstrekt geen verdere informatie over de omstandigheden waaronder het zilver is teruggevonden.