Grote politieactie bij de IJssel

11-06-2016 112 Redactie

ZUTPHEN –De politie heeft afgelopen vrijdag in samenwerking met de gemeente Zutphen een grote controle gehouden rondom de IJssel. De controle liep van Gorssel tot Doesburg en was bedoeld om criminaliteit en overlast tegen te gaan.

Regelmatig is er jeugd die in de uiterwaarden van de IJssel voor overlast zorgen: ze maken vuurtjes en laten rommel achter. In ernstigere gevallen komt volgens de politie zelfs prostitutie en drugsgebruik voor.

De controle, waarbij ook onder andere Rijkswaterstaat, Sportvisserij Oost Nederland en Perspectief Zutphen aan meededen, leverde geen aanhoudingen op.

Wel zijn er verschillende waarschuwingen uitgedeeld. Zo is er één visser op gewezen dat hij zijn vispas niet mag uitlenen. Ook zijn een aantal andere illegale vissers gesignaleerd.

Twee personen die beiden in een dure speedboot zaten zijn ook ondervraagd. Zij konden niet verklaren hoe ze die boot konden betalen.
Daarnaast zijn er een aantal fiscale wanbetalers opgespoord en klopte bij zes boten de registratienummers niet. Of deze gestolen zijn, onderzoekt de politie nog.

Op de vingers getikt
Bij Eefde kregen twee jongeren wel een proces-verbaal. Zij sprongen van de brug bij Eefde in het Twentekanaal. Op dezelfde brug zijn ook hakenkruizen aangetroffen.

Rijkswaterstaat heeft tijdens de controle ook nog een bedrijf langs de IJssel op de vingers getikt. Zij hadden monsters weggegooid voor de uiterlijke datum. Dit mag volgens de wet niet. Het bedrijf loop een risico op een boete van meer dan 10.000 euro.