Politie niet blij met verhaal Zutphense krant; 'slachtoffer epileptische aanval werd agressief'

16-05-2018 112 Redactie

ZUTPHEN NIEUWS – De politie is niet te spreken over een verhaal dat dinsdag in dagblad De Stentor verscheen.
De Stentor schreef over Bert-Jan Muller uit Zutphen. Hij kreeg afgelopen zaterdag een epileptische aanval op de parkeerplaats bij de Aldi in Zutphen.
Volgens de krant dachten toezichthouders van de gemeente dat Muller een dronken of verward persoon was, en dat hij daarom in de houdgreep werd gehouden. De politie zou hem om deze reden ook in de boeien hebben geslagen. Dit beeld was volgens Muller traumatisch voor zijn zoontje van zes.

Eenzijdig
De politie herkent zichzelf niet in het verhaal.Het artikel geeft volgens hen een eenzijdig beeld van het incident en wekt de indruk dat agenten niet weten hoe te handelen.

“Dat doet volgens ons geen recht aan het werk van agenten tijdens dit soort ingrijpende situaties. Daarom willen we hier graag iets meer over vertellen,” aldus Michel Beekhuis (teamchef van de IJsselstreek).

“We kregen zaterdag 12 mei de melding binnen dat er iemand onwel was geworden op de Jan Vermeerstraat in Zutphen. De agenten gingen ter plaatse om hulp te verlenen. Toen zij aankwamen was het slachtoffer rustig en goed aanspreekbaar, waarna de opgeroepen ambulance werd afgezegd. De man gaf aan dat hij epileptisch was, dus de agenten konden daar rekening mee houden.” zo luidt de verklaring van de politie.

Toen kort daarna de toestand van het slachtoffer ineens achteruit ging, dachten de agenten door het gedrag van de man dat hij mogelijk hersenletsel had opgelopen door een val tijdens zijn eerste aanval. Daarom werd er met spoed opnieuw een ambulance opgeroepen.

Het slachtoffer werd volgens de verklaring agressief richting agenten, hij wilde bijten, krabben en schoppen. Het was ook niet mogelijk om met hem te communiceren. Daarom werd voor zijn eigen veiligheid, en die van de omstanders en de agenten, besloten om hem vast te houden en tijdelijk handboeien om te doen. Toen de man rustiger werd, zijn de boeien afgedaan en kon hij worden nagekeken door ambulancepersoneel. Hij hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

Vanuit zorg gehandeld
“Wij hebben veel zorg om deze man gehad en daarom direct gereageerd, aldus Michel Beekhuis. “Mijn collega’s dachten op basis van zijn agressieve gedrag dat hij mogelijk hersenletsel had opgelopen. Onze taak is het dan om omstanders én slachtoffer te beschermen. Helaas moest dat door handboeien te gebruiken tot de komst van de ambulance.”

“In onze werk komen wij regelmatig in aanraking met mensen met epileptische aanvallen. Deze mensen worden altijd voorzichtig benaderd en bij voorkeur veilige ruimte gegeven tot de aanval voorbij is. Als er echter veel agressie is en gevaar is voor het slachtoffer, omstanders of agenten kan worden besloten om in te grijpen.”