Vakantie zorgt voor inbraakgolf in Zutphen

25-07-2017 112 Redactie

ZUTPHEN – Afgelopen weekend werd er ingebroken in Warnsveld, waarna het hele huis werd leeggeroofd. Het incident gebeurde terwijl de bewoner een weekend weg was.

Het aantal inbraken in de vakantieperiode is explosief gestegen. Deze maand werden in de gemeente Zutphen al ruim 19 inbraken of pogingen tot geregistreerd. Ter vergelijking: in de 3 maanden daarvoor waren het 20 woninginbraken (en pogingen tot) in totaal.
Deze vakantie kent daarmee een heuse inbraakgolf.

Veel inbrekers maken gebruik van de lange afwezigheid van de bewoners. Ook op de beelden van de inbraak in Warnsveld is te zien dat de inbrekers tot tweemaal toe hebben aangebeld om zeker te weten dat de bewoners niet thuis waren.
In totaal waren dieven 15 keer succesvol in juli, 4 keer bleef het bij een poging.

Preventie
Om te voorkomen dat de vakantie in een domper eindigt als bij terugkomst het huis leeg is, zijn er enkele maatregelen tegen inbrekers.
Stel je buren op de hoogte dat je weggaat. Als er een buurt-WhatsAppgroep is, deel het hier ook. Zij kunnen een oogje in het zeil houden tijdens je afwezigheid.

Zorg dat schuifpuien en kantelramen van een goed slot voorzien zijn. Deze zijn voor inbrekers makkelijk te openen. Verberg daarnaast geen sleutels buiten het huis: inbrekers kennen alle plekjes waar sleutels ‘verstopt’ worden voor de buren.

Kijk als laatste uit met social media: als een kwaadwillende wel hele recente vakantiefoto’s ziet, dan weten ze dat het huis leeg is. Facebook wordt regelmatig gebruikt door dieven om te weten of je er bent of niet.