Zeer grote brand bij Vrije School de Berkel

30-06-2016 112 Redactie

ZUTPHEN – De brandweer is donderdagochtend uitgerukt voor een brand op de Vrije School de Berkel aan de Weerdslag (basisschool). De brand ontstond iets na 09.00 uur. Om 13.27 uur werd het sein Brand meester gegeven. Toch zal een groot gedeelte van de middag nog besteed worden aan het blussen. Sinds 15.15 uur zijn de meeste brandweer eenheden weer vertrokken. Enkele eenheden blijven nog om na te blussen.

Het pand kan als verloren worden beschouwd. Dat betekent ook dat de kinderen hun schoolspullen kwijt zijn. De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht.

De school werd zeer tijdig ontruimd. Enkele kinderen moesten daarvoor wel op blote voeten naar buiten. De kinderen zijn naar De Brink gebracht. Hier werden de kinderen opgehaald door hun ouders. De schoolleiding was via het reguliere mobiele nummer te bereiken voor ouders.

Uit voorzorg is uiteindelijk ook besloten om de naastgelegen middelbare school ontruimd. Niemand is gewond geraakt.

Omroep Gelderland meldde dat de waarnemend rector mede heeft gedeeld dat de lessen morgen wel doorgaan. Kinderen kunnen eventueel opgevangen worden in het bovenbouw-pand van De Berkel. Het schoolreisje, dat op 6 juli gepland stond, gaat wel door.

Groot materiaal
De brand is ontstaan in de CV ruimte van de school. Er was de hele dag sprake van een flinke rookontwikkeling. De brand was uiteindelijk opgeschaald naar zeer grote brand. Dit werd gedaan omdat het om een groot gebouw ging waarbij de vlammen er letterlijk uitsloegen. Ook werd er een GRIP 1 aangemaakt (zie: hieronder). Deze werd iets voor 15.00 uur weer afgeschaald.

Brandweerkorpsen uit de hele omgeving, tot Apeldoorn aan toe, zijn bezig geweest de brand onder controle te brengen. Vanwege het gevaar dat de brand met zich meebrengt, werd alleen nog aan de buitenkant geblust. In eerste instantie wilde de brandweer de brand ook van binnenuit bestrijden.

Volgens de lokale radiozender B-FM zijn ook bomen omgezaagd om beter de brand te kunnen bestrijden.

In verband met de brand was de Laan naar Eme tussen de Harenbergweg en Emmerikseweg afgesloten door de politie.

Rookontwikkeling
Vanwege de rookontwikkeling werd geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden. In verband met de rookontwikkeling werd ook een meetploeg ingezet.

In de loop van de ochtend werd een NL-Alert ingezet voor alle woningen benedenwinds. De brandweer geeft aan dat de overlast van de rook tot 16.00 uur kan duren. Inmiddels is ook het sein gegeven dat de ramen weer open kunnen.

Het meetteam heeft geen hoge concentraties gevaarlijke stoffen in de rook aangetroffen.

GRIP 1
Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure (GRIP) is de naam van de werkwijze waarmee bepaald wordt hoe de coördinatie tussen hulpverleningsdiensten verloopt.
Bij GRIP1 gaat het om een incident waarbij goede afstemming tussen de hulpdiensten noodzakelijk is. De Officieren van de verschillende diensten, brandweer, politie en ambulance/GHOR, vormen samen met een persvoorlichter van de politie en een voorzitter het Commando Plaats Incident.
Bekijk de foto'sGerelateerd