Zes in een week: aantal woninginbraken Zutphen nog steeds ongekend hoog

03-08-2017 112 Redactie

ZUTPHEN – De golf met ‘vakantie-inbraken’ gaat onverminderd door in Zutphen. Vorige week werden in totaal 6 woninginbraken geregistreerd.
Daarbij zijn vooral Warnsveld en het buitengebied en de wijk Noordveen de dupe van geworden. Ook in het Waterkwartier werd toegeslagen.
Opvallend is dat alle pogingen die werden ondernomen vorige week ook succesvol waren. 

De vakantie is voor inbrekers juist een tijd om toe te slaan. Veel bewoners zijn op vakantie, waardoor de huizen een makkelijke prooi worden.
Dat er in 1 week tijd zes inbraken plaatsvinden, is behoorlijk extreem: in april, mei, en juni bij elkaar waren er in totaal 20 inbraken of pogingen tot. Het daadwerkelijke aantal inbraken lag daarbij gemiddeld maar iets boven 1 per week.

Preventie
Om te voorkomen dat de vakantie in een domper eindigt als bij terugkomst het huis leeg is, zijn er enkele maatregelen tegen inbrekers.
Stel je buren op de hoogte dat je weggaat. Als er een buurt-WhatsAppgroep is, deel het hier ook. Zij kunnen een oogje in het zeil houden tijdens je afwezigheid.

Zorg dat schuifpuien en kantelramen van een goed slot voorzien zijn. Deze zijn voor inbrekers makkelijk te openen. Verberg daarnaast geen sleutels buiten het huis: inbrekers kennen alle plekjes waar sleutels ‘verstopt’ worden voor de buren.

Kijk als laatste uit met social media: als een kwaadwillende wel hele recente vakantiefoto’s ziet, dan weten ze dat het huis leeg is. Facebook wordt regelmatig gebruikt door dieven om te weten of je er bent of niet.