Zon gaat onder, inbrekers staan op; woninginbraken weer meer op de loer in Zutphen

11-11-2017 112 Redactie

ZUTPHEN – De zon gaat vandaag al voor 17.00 uur onder. Sinds de invoer van de wintertijd is het al vroeg donker. De politie begint rond deze tijd het ‘donkere dagen offensief’.

In de wintermaanden slaan criminelen veelvuldig hun slag, vaak met een piek voor de feestdagen. Tijdens het Donkere Dagen Offensief zet de politie in deze periode, oktober tot maart, extra maatregelen in tegen woning- en auto-inbraken, overvallen en straatroven door onder andere controles uit te voeren.

Dat inbrekers hun winterslaap overslaan blijkt al uit de eerste cijfers over woninginbraken. In de eerste week na het verzetten van de klok zijn er al net zoveel (pogingen tot) woninginbraak geweest als in de hele maand ervoor. In totaal gaat het om 5 (pogingen tot) woninginbraken.

De Zutphense politie roept ook op tot extra waakzaamheid: “De donkere dagen zijn weer begonnen en we merken dat inbrekers in deze periode actiever worden. Ook merken we dat buurtbewoners verdachte situaties wel zien, maar dit niet melden bij ons.”

“Vaak horen we pas achteraf, dus nadat er een inbraak gepleegd is, dat buurtbewoners een vreemde man zagen lopen in hun straat of een onbekende auto rondjes zagen rijden in hun buurt,” aldus de politie

De politie benadrukt dat de inwoners hun wijk het beste kennen en dus verdachte situaties snel kunnen spotten: “Als uw onderbuikgevoel aangeeft dat er iets aan de hand is, klopt dat ook vaak. Schroom dus niet om te bellen en doe dit via 112.”