13 december 2017

13-12-2017 Agenda Redactie

Op woensdag 13 december is journalist Frieda Pruim te gast in het Odensehuis in Zutphen. Zij schreef ‘Trouw aan mezelf’, een biografie over het leven van de bewust alleengaande Diet Middelman (1924-2016). Het boek is gebaseerd op een groot aantal interviews met Diet en een flinke stapel dagboeken die Diet met haar deelde.

Diet Middelman was een eigenzinnige, stoere vrouw. Ze had ook een kwetsbare kant. Haar hele leven bleef ze hunkeren naar de aandacht en waardering die ze als kind had gemist. Met vallen en opstaan vond ze haar weg in het leven, onder meer door op haar dertigste psychologie te gaan studeren. De Indiase leraar Krishnamurti was een belangrijke inspiratiebron voor haar. Ze vond voldoening in het geven van ‘adembehandelingen’ aan vrienden en bekenden.

‘Als het te erg wordt met mijn dementie, spring ik ergens in het water’, zei Diet stellig toen ze steeds meer begon te vergeten. De discussies over de pil van Drion volgde ze op de voet – dat leek haar dé oplossing als ze het leven niet meer zag zitten. Maar ze stelde nooit een euthanasieverklaring op. Een ex-buurvrouw regelde een goed verzorgingshuis voor haar. Daar werd ze ‘het zonnetje in huis’ en stierf ze vredig op haar 91ste.

De lezing is in het Odensehuis aan de Tengnagelshoek 6 in Zutphen en begint om 19.30u. U bent vanaf 19.00 uur welkom. De toegang is gratis.

Het Odensehuis Zutphen is een warme ontmoetingsplek voor mensen met geheugenverlies of beginnende dementie, hun naasten en ouderen in het algemeen. Het is geopend op maandagmiddag van 13.00-16.00u, dinsdagochtend van 10.00-13.00u en donderdagochtend van 10.00-13.00u (inclusief een gezamenlijke lunch). Op woensdagmiddag zijn er vaak projectactiviteiten. Voor het volledige activiteitenprogramma zie www.odensehuiszutphen.nl