13 oktober 2017

13-10-2017 Agenda Redactie

Op 13 oktober is op de Algemene Begraafplaats aan de Warnsveldseweg de jaarlijkse herdenking van het bombardement op Zutphen in 1944. Vier leerlingen uit groep 7/8 van de Jan Ligthartschool dragen deze dag hun zelf geschreven gedichten voor. Wethouder Patricia Withagen legt namens de inwoners van Zutphen een krans. Vanaf 11.00 uur zijn belangstellenden van harte welkom om de herdenking bij te wonen. De plechtigheid begint om 11.15 uur.
Mevrouw Sieders-Eggink en mevrouw Stein-Leuverman, overlevenden van de Tweede Wereldoorlog, vertelden hun ervaringen uit die tijd aan de leerlingen van groep 7/8. De verhalen over het bombardement van 71 jaar geleden gaven de leerlingen inspiratie voor het schrijven van gedichten over de oorlog. In 2006 'adopteerde' de Zutphense school het grafmonument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van die oktoberdag in 1944. Sindsdien komen leerlingen uit groep 7 en 8 ieder jaar naar de begraafplaats om de slachtoffers te herdenken.

Verwoeste binnenstad

Het bombardement van Zutphen vond plaats op zaterdagmiddag 14 oktober 1944. Geallieerde vliegtuigen bombardeerden de oude IJsselbrug in Zutphen om de aanvoer van troepen en wapens voor de Duitse bezetter richting Arnhem te verhinderen. De bommen kwamen echter vooral op de nabij gelegen stadswijk aan de centrumkant van het station terecht. De gevolgen waren verwoestend. Straten als Rozengracht, Barlheze, Kreijnckstraat en Apenstert zijn bijna compleet weggevaagd. Onder de burgerbevolking vielen meer dan honderd doden. Daarnaast vielen er honderden gewonden. Een aantal vermisten werd nooit teruggevonden. Op de algemene en katholieke begraafplaats aan de Warnsveldseweg werden 92 doden werden begraven.

Twee herdenkingsmonumenten in Zutphen

Op de Algemene Begraafplaats Zutphen is een herdenkingsmonument bij het graf van dertien slachtoffers. Dit monument werd bij de allereerste Nationale Dodenherdenking op 4 mei 1946 onthuld. Voor deze burgerslachtoffers, maar ook voor alle gesneuvelde Canadese militairen bij de bevrijding van Zutphen en voor Zutphenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië omkwamen, werd op 10 april 1950 ook het Gideon-monument onthuld. Dit herdenkingsmonument staat in het Kloosterhof bij de Broederenkerk aan de Rozengracht.