25 juli 2017

25-07-2017 Agenda Redactie

Ixta Noa organiseert dinsdag 25 juli een thema-avond over psychosegevoeligheid. Een gastspreker/ervaringsdeskundige vertelt vanuit haar ervaring, dit ondersteund met film, wat psychosegevoeligheid inhoud en betekent wanneer het een blijvend iets is in je leven.
Een psychose is een toestand waarbij iemands contact met de werkelijkheid ernstig verstoord is. Mensen in een psychose leven in hun eigen werkelijkheid. Ze zien beelden of horen stemmen die er voor anderen niet zijn. Of iemand is ervan overtuigd dat hij achtervolgd wordt.
Er zijn meerdere situaties, wanneer iemand een psychose kan krijgen. Er kan sprake zijn van schizofrenie, maar het kan ook een gevolg zijn van drugsgebruik of een depressie. Mensen met een bipolaire stoornis, ook wel manische depressiviteit genoemd, kunnen soms ook in een psychose terechtkomen. Daarnaast kan een psychose optreden na bijvoorbeeld een moeilijke, uitputtende periode in iemands leven.
Ixta Noa heeft het afgelopen half jaar thema-avonden over psychologische problematiek georganiseerd. In het Praktijkhuis aan de Stationsstraat 1 te Zutphen wordt iedere laatste dinsdag van de maand een actueel thema belicht vanuit zowel expertise als ervaring.

 Doel van de avonden is om op een informele manier meer te weten te komen over psychische aandoeningen en het leven wat daarbij hoort. Voor mensen die daar direct of indirect mee te maken hebben, maar ook voor iedereen die wat meer daarover wil weten.

Het Praktijkhuis Ixta Noa is al meer dan 10 jaar een plek in Zutphen waar mensen met een psychisch verleden of heden terecht kunnen. Tijdens de openingstijden is er een laagdrempelige inloop waar ervaringsdeskundigen werken die iets soortgelijks hebben meegemaakt en van daaruit anderen in hun leven verder helpen.
Ixta Noa is een landelijke organisatie, die behalve Praktijkhuizen in Zutphen, Nijmegen, Enschede, Groningen en Leeuwarden, ook online hulp biedt, voorlichtingen geeft in teams, gastsprekers opleidt en op afdelingen van GGZ-instellingen ervaringsdeskundigen inzet.

De thema-avond psychosegevoeligheid op 25 juli 2017 is van 19.00 uur tot 21.00 uur.

Inloop vanaf 18.30 uur met koffie en thee. Het adres is Praktijkhuis Ixta Noa, Stationsstraat 1 in Zutphen.

Toegang is gratis, aanmelding vooraf niet nodig.