4 mei 2017

04-05-2017 Agenda Redactie

De Nationale Dodenherdenking op 4 mei begint zowel in Zutphen als in Warnsveld met een stille tocht.
In Zutphen leidt deze naar het Gideonmonument bij het Broederenkerkplein. In Warnsveld voert de stille tocht van de Martinuskerk naar het monument aan de Veldesebosweg. Tot zonsondergang mag er halfstok gevlagd worden. Zeker langs de routes van de stille tochten wordt dit op prijs gesteld.

Stille tocht door Zutphen

In de Burgerzaal in Zutphen begint om 19.00 uur een kort programma. Hier zal de heer Henk Mulder zijn persoonlijke verhaal delen. Er is een vioolstuk door Marleen Meesters en er zullen gedichten door Emmy Ighekpe van basisschool De Wegwijzer en door stadsdichter Mas Papo voorgedragen worden. Daarna voert loco-burgemeester Annelies de Jonge kort het woord en stelt de stoet zich om 19.45 uur op voor vertrek.
De tocht gaat via de Lange Hofstraat –Groenmarkt –Barlheze –Rozengracht naar het Gideonmonument. Hier wordt om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden, waarin we alle slachtoffers van oorlogssituaties herdenken.
De taptoe wordt gespeelt door Rick Verschure. Het Wilhelmus kondigt het eind van de twee minuten stilte aan. Dit is tevens het begin van de kranslegging en het defilé. Iedereen mag bloemen leggen bij het monument.
Tijdens de kranslegging en het défilé bij de herdenking van de gevallenen op 4 mei zal het Koninklijk Zutphens Mannenkoor o.l.v. Wim Riefel liederen ten gehore brengen.

4 mei concert Walburgiskerk

Op 4 mei klinkt in de Walburgiskerk in Zutphen het Requiem van Gabriel Fauré. Toonkunst Zutphen en een klein ensemble bijzondere solisten en instrumentalisten voeren deze mis uit na de Nationale Dodenherdenking. Het Requiem eert de overledenen en biedt troost aan de overlevenden. Gabriel Fauré componeerde zijn Requiem tussen 1887 en 1890. Het Requiem is Faurés bekendste langere werk, met indrukwekkende delen die tegelijk een meditatieve stemming oproepen. Dit herdenkingsconcert is gratis toegankelijk en begint om 21.00 uur in de Walburgiskerk. De kerk is open voor het publiek vanaf 20.30 uur.
Voor dit concert zijn vrijkaarten te verkrijgen bij Music All In en bij The Read Shop (winkelcentrum Dreiumme Warnsveld).

Herdenking in Warnsveld

Om 19.00 uur is er in de Martinuskerk een bijeenkomst. Er is een toespraak van burgemeester Annemieke Vermeulen, een bijdrage van leerlingen van school De Fontein en zang van het Warnsvelds Mannenkoor.
De kerk is open vanaf 18.30 uur.
Na afloop van deze bijeenkomst zal om ca. 19.35 uur de stille tocht worden
gehouden. De deelnemers verzamelen zich bij de Martinuskerk. De tocht gaat via de Bonendaal -Abersonplein -Abersonlaan naar het monument aan de Veldesebosweg.
Om 20.00 uur wordt daar 2 minuten stilte gehouden en het Wilhelmus gezongen. Enkele schoolkinderen zullen gedichten voordragen.
Er worden bloemen gelegd namens de gemeente, enkele organisaties en particulieren. Excelsior zal de muzikale medewerking verzorgen. Na
afloop is er gelegenheid om na te praten bij Den Bouw. Het gemeentebestuur nodigt jong en oud van harte uit de bijeenkomsten bij te wonen en hoopt op een waardige herdenking