Met passie sleutelen aan oldtimers

16-10-2016 Auto Redactie

ZUTPHEN – Dreug is een oldtimerstalling en sleutelruimte in Zutphen die drie weken geleden de deuren opende. Ger Aldershof en Wybe Dijk zijn de initiatiefnemers. “We hebben de sleutels van dit pand al drie maanden maar moesten eerst nog veel opknappen,” zegt Dijk. “We wilden een mooie stalling en sleutelruimte, waar mensen bij een aangename temperatuur aan hun oldtimer kunnen werken. De werkplaats en stalling moeten meer bieden dan een garagebox.”

 Het is een hobby dus het opknappen moest in de vrije tijd gebeuren, daar was enige tijd voor nodig.
 
Bij binnenkomst valt het meteen op wat hij bedoelt. Het is een mooi ingerichte werkplaats, goed verlicht en schoon. Er staan 2 bruggen waarvan er één bezet is door de carrosserie van een Alfa Romeo. Motor, stuurinrichting en versnellingsbak liggen keurig op tafels naast de brug. “Die Alfa is van mij”, zegt Dijk trots, “Ik ben met het plaatwerk bezig, heb er nieuwe stukken in gezet en nu moet het nog geplamuurd en geschuurd worden.”

Professionele eisen
Die bruggen zijn een verhaal apart. “We hebben er voor gekozen om bruggen aan te schaffen die aan alle professionele eisen voldoen. Dat houdt in dat aan alle ARBO regels is voldaan en dat een professionele monteur hiermee mag werken. Het maakt echter ook dat mensen die hier komen sleutelen en hun auto op een brug willen zetten eerst een interne training moeten volgen om de kans op ongevallen te minimaliseren.”

De bruggen kunnen dus door alle huurders/sleutelaars gebruikt worden. Verder moet iedereen zijn eigen gereedschap gebruiken. Dit kan meegenomen worden of men kan een afsluitbare gereedschapskast plaatsen. “Als iemand eens even iets wil lenen valt er natuurlijk altijd over te praten,”zegt Dijk, “maar er is geen gereedschap voor gezamenlijk gebruik. Dat is niet bijzonder hoor, de meeste mensen werken het liefst met hun eigen gereedschap.”

Sleutelen
Het is niet zo dat mensen hier alleen hun auto kunnen stallen. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat mensen hier ook aan de auto sleutelen. Op die manier is er ook de mogelijkheid om er met elkaar over te praten en waar nodig elkaar te helpen. Om het praten te vergemakkelijken is er ook een kleine kantine ingericht waar men onder het genot van een kopje koffie de 'sleutelavonturen' kan uitwisselen. Daarnaast is het ook geen doe het zelf garage. Alleen de mensen die hun auto stallen mogen er sleutelen.

Naast de oldtimers van Aldershof en Dijk zijn er zes plaatsen te huur. Inmiddels zijn er nog drie over. Op de vraag of ze, als alles verhuurd is uit de kosten komen, moet Dijk lachen. “Nee”, zegt hij, “Ook dan moet er nog geld bij maar zoals altijd, een hobby mag iets kosten.”

Wilt u meer weten over Dreug. dan is dat te vinden op www.dreug.nl.
Bekijk de foto's


Gerelateerd