Wat kost elektrisch rijden precies?

16-09-2017 Auto Redactie

ZUTPHEN – Verschillende autofabrikanten zoals Volvo en BMW hebben aangegeven meer in te gaan zetten in elektrisch rijden. Daarnaast Zutphen kent nu zes openbare laadpunten voor elektrische auto’s. Daarnaast zijn nog enkele locaties aangevraagd of in ontwikkeling.

Maar wat kost elektrisch rijden? En is het niet goedkoper om gewoon te tanken? We zetten het af tegen benzine en diesel.
Wie elektrisch rijdt kan ongeveer 5,55 kilometer per kWh rijden (zoals de Tesla Model S). Voor benzine is het gemiddelde 16,67 kilometer per liter; diesel is iets zuiniger, daar kan gemiddeld 20 kilometer per liter mee gereden worden.

Kosten
Op dit moment is de elektriciteitsprijs gemiddeld 0,23 euro per kWh. Dit betekent dat je 4,1 cent per kilometer betaald in een elektrische auto. Elke euro die je uitgeeft is dus bijna 24 kilometer waard.

Hiermee rij je goedkoper dan in de varianten met een fossiele brandstof. Benzine, bij een prijs van 1,60 per liter, levert voor 1 euro 10 kilometer aan rijplezier. Diesel (1,25 per liter) doet het iets beter: daar krijg je voor 1 euro ongeveer 16 kilometer.

De overstap naar elektrisch rijden kan dus snel geld gaan schelen. Wie 25.000 kilometer per jaar rijdt, bespaart per maand ruim 130 euro op brandstofkosten, afgezet tegen een benzineauto. Wie van diesel overstapt kan alsnog rekenen op ruim 45 euro per maand aan besparingen.

Laadtijd
Natuurlijk is een benzine of dieselauto volgooien snel gebeurt. Hoe zit dat met elektrisch rijden? Als we kijken naar de Tesla, dan kan het opladen nog wel even duren.

Afhankelijk van het type oplader dat gebruikt wordt, kan de oplaadtijd tot 26 uur duren. De snelste oplader (snellaadpunt met 63 ampère) doet er alsnog ruim 82 minuten over. Met een volle batterij kan maximaal 335 kilometer gereden worden. Een model als de Nissan Leaf loopt dan nog ver achter, zijn actieradius ligt meer in de buurt van maximaal 200 kilometer, en waarschijnlijk minder.
Nu grote spelers op de markt zich ook gaan bemoeien met elektrisch rijden, zullen de ontwikkelingen niet stil zitten. De actieradius gaat omhoog en het verbruik omlaag.

Maar tenzij de benzineprijs onder de 0,66 cent per liter zakt; is het nu al de moeite waard te kijken naar een elektrische auto.