Brandbrief over de zorg: 'Wij leven in onzekerheid'

30-06-2017 Gezond Redactie

ZUTPHEN – Twaalf medewerkers uit de huishoudelijke verzorging in Zutphen hebben donderdag een brandbrief gestuurd naar de gemeenteraad.
In de brief kaarten zij aan hoe onzeker het bestaan is voor de werkende in de huishoudelijke hulp. De gemeente zou hierin meer verantwoordelijkheid moeten nemen.

“Heel teleurstellend vinden wij het dat er al sinds 2013 wordt gepraat over veranderingen van ons werk, maar dat we daar nog helemaal niks van merken. We hopen dat jullie beseffen dat het uitstellen van het besluit hierover, ons nogal wat gekost heeft.” Zo schrijven de medewerkers, “Want ondertussen zijn er steeds weer aanbestedingen geweest en zijn er bedrijven weggegaan en bedrijven bijgekomen. Velen van ons zijn al meerdere keren ontslagen, om vervolgens een tijd zonder werk te zitten en later weer ergens anders aan de slag te mogen. Tijdelijk aan de slag, zonder zekerheid voor de lange termijn.”
Deze tijdelijke klussen leiden tot onzekerheid bij zowel medewerker als de klant. “De mensen van wie wij de vertrouweling zijn. We zouden ze graag gerust willen stellen dat wij gewoon bij hun terug blijven komen, maar we weten het niet. Die zekerheid kunnen we ze jammer genoeg niet geven.”

Contractbeëindiging
In augustus zullen enkele collega’s van de ondergetekenden hun contract beëindigd zien worden. “Het is nu anderhalf jaar geleden dat Zorgkompas 84 mensen in Zutphen op straat zette. Iedereen in de politiek sprak er schande van en wilde dat dit nooit meer zou gebeuren. De belofte was dat er afgelopen maart al een stichting draaiende zou zijn en dat er zekerheid en langdurige contracten zouden komen. De enige zekerheid die we nu hebben, is dat we over drie maanden zonder werk zitten.”

De ondergetekenden vragen de raad om in gesprek te gaan met hen. “Neem na al het vergaderen en uitstellen nu eindelijk eens een besluit over de toekomst van ons werk. En zorg dat er zekerheid komt voor de mensen die huishoudelijke verzorging nodig hebben.”