(C)PTSS en dissociatieve stoornissen

21-01-2019 Gezond Redactie

ZUTPHEN - Ixta Noa organiseert dinsdagavond 29 januari een thema-avond over (complexe) PTSS en dissociatieve stoornissen. Deze avond zijn twee ervaringsdeskundigen van Caleidoscoop te gast. Caleidoscoop is een vereniging voor mensen met een dissociatieve stoornis. Naast een informatief gedeelte over (complexe) PTSS en dissociatieve stoornissen zullen zij tevens hun ervaringsverhaal delen. De thema-avond (complexe) PTSS en dissociatieve stoornissen op 29 januari 2019 is van 19.00 uur tot 21.00 uur. Inloop vanaf 18.30 uur met koffie en thee. Het adres is Praktijkhuis Ixta Noa, IJsselkade 9 in Zutphen. Toegang is gratis, aanmelding vooraf niet nodig.

Traumatische ervaringen 

In het geval van (complexe) PTSS heeft iemand vaak vroeg in zijn/haar leven ernstige traumatische ervaringen meegemaakt. Het kan hier gaan om ernstige langdurige traumatische ervaringen. Niet iedereen die wordt geconfronteerd met langdurige traumatische ervaringen ontwikkelt een (complexe) PTSS. Ieder ervaart een gebeurtenis anders, voor de een kan het heftiger ervaren worden als voor een ander. De duur van het plaatsvinden van de traumatische ervaringen kan meespelen. Daarnaast lijken biologische factoren ook een rol te spelen.

Thema-avonden 

Iemand met (complexe) PTSS hoeft niet automatisch ook een dissociatieve stoornis te ontwikkelen. Bij iemand met een dissociatieve stoornis is er wel vaak sprake van complexe PTSS. Een dissociatieve stoornis wordt gedefinieerd in de psychiatrie als een verstoring van de normaal gesproken geïntegreerde functies van bewustzijn, geheugen, identiteit, of waarneming van de omgeving. Ixta Noa heeft het afgelopen jaar thema-avonden over psychische problematiek georganiseerd. In het Praktijkhuis te Zutphen wordt iedere laatste dinsdag van de maand een actueel thema belicht vanuit zowel expertise als ervaring.

Laagdrempelig 

Doel van de avonden is om op een informele manier meer te weten te komen over psychische aandoeningen en het leven wat daarbij hoort. Voor mensen die daar direct of indirect mee te maken hebben, maar ook voor iedereen die wat meer daarover wil weten. Het Praktijkhuis Ixta Noa is al meer dan 10 jaar een plek in Zutphen waar mensen met een psychisch verleden of heden terecht kunnen. Tijdens de openingstijden is er een laagdrempelige inloop waar ervaringsdeskundigen werken die iets soortgelijks hebben meegemaakt en van daaruit anderen in hun leven verder helpen.

Ixta Noa is een landelijke organisatie, die behalve Praktijkhuizen in Zutphen, Nijmegen, Enschede, Groningen en Leeuwarden, ook online hulp biedt, voorlichtingen geeft in teams, gastsprekers opleidt en op afdelingen van GGZ-instellingen ervaringsdeskundigen inzet.