'Geen dagen toevoegen aan het leven, maar leven aan de dagen'

18-06-2016 Gezond Redactie

Het interieur van de hospice

ZUTPHEN - Het Zutphense hospice kreeg tijdens de verdeling van het Roparungeld de hoofdprijs van 28.000 euro. Maar wat doen zij?

Een hospice is een huis waar mensen de laatste fase van hun leven kunnen doorbrengen. Je verwacht dat het een gebouw is met ziekenhuiskamers die vol staan met medische apparatuur. Niets is minder waar. Bij binnenkomst valt het meteen op dat alles heel huiselijk  is ingericht.

“Wij vinden het heel erg belangrijk dat het accent op warmte en sfeer ligt”, zegt Tineke Breuer, coördinator van het hospice in Zutphen. “De meeste mensen willen graag thuis sterven. Soms kan dat niet omdat het zoveel mantelzorg vraagt dat familie er niet meer aan kan voldoen. Soms zijn er helemaal geen mensen die de mantelzorg kunnen leveren, in dat soort gevallen kunnen mensen hier terecht. Vaak is het voor de familie erg moeilijk om ook nog hun rol als man, vrouw, kind of zo te blijven vervullen en daarnaast nog intensieve zorg verlenen. Mensen kunnen dan hier komen. Wij nemen alle zorg over zodat familie en gast volop tijd voor elkaar hebben."

Gasten
Mensen die in het hospice verblijven worden 'gast' genoemd. “Eigenlijk klopt die benaming niet helemaal,” zegt Margreet Helmich, één van de vrijwilligers. "Eigenlijk is dit het huis van de mensen die hier verblijven en zijn wij, de vrijwilligers en verpleegkundigen, de gasten die zorg verlenen. Zo willen we het ook zien. Iedere gast hier mag de eigen kamer inrichten zoals hij of zij dat zelf wil, tot en met de schilderijen aan de muur. Het moet een 'bijna thuis huis' zijn.”

In totaal zijn er zo'n 100 vrijwilligers verbonden aan het hospice. Tussen de 50 en 60 daarvan zijn direct betrokken bij de zorg en de rest doet andere taken. “Als vrijwilliger  in de zorg sta je niet de hele dag aan bed,” zegt Helmich. “Wij verrichten ook alle huishoudelijke taken zoals schoonmaken en koken. Wij zijn heel dicht bij de gasten als ze dat nodig hebben maar kunnen ons ook bescheiden opstellen. Alles is afhankelijk van de wensen van de gasten. We leveren zorg op maat en naar de wensen en behoeften. Dat houdt bijvoorbeeld in dat iemand mag eten wanneer hij of zij dat wil. Wij koken dan.”

Als voorbeeld noemt Breuer ook de inrichting van de kamer. “We hadden een gast die het prachtig vond om naar de broedende meerkoetjes onder zijn raam te kijken. Wij gaan dan net zolang schuiven met het bed en het meubilair dat hij er de hele dag uitzicht op heeft.”

Vrijwilligers
In het hospice is plaats voor 5 gasten. 50 á 60 vrijwilligers lijkt dan veel. Omdat iedere vrijwilliger 2 dagdelen van 4 uur per week werkt komt het er in de praktijk op neer dat er overdag en 's avonds altijd 3 vrijwilligers aanwezig zijn. Ook is er altijd een verpleegkundige aanwezig voor het verpleeg technische werk. 's Nachts is er een verpleegkundige en één vrijwilliger die slaapdienst heeft en zo nodig door de verpleegkundige gewekt kan worden.

De vrijwilligers hebben allerlei achtergronden. Maar enkele hebben in de zorg gewerkt maar het merendeel komt uit totaal andere beroepen.  Na de selectie lopen zij, gedurende de opleiding van 4 tot 6 maanden, als boventalligen mee. Daarna worden ze aan de teams toegevoegd. Ook na de opleiding zijn er nog regelmatig cursussen en trainingen om de kennis op peil te houden.

Om meer bekendheid te geven aan het hospice zijn er ook regelmatig rondleidingen. De eerstvolgende zijn gepland op 15 september om 19.30u en 19 november om 14.00u. Aanmelden kan via: info@hospice-zutphen.nl. Ook kan men zich via dit adres opgeven als vrijwilliger.Gerelateerd