Gelre Zutphen krijgt sportloket

18-02-2016 Gezond Redactie

Overhandiging van het Sportloketbord

ZUTPHEN – In Gelre Zutphen start vanaf februari op dinsdagen een sportloket bij polikliniek revalidatiegeneeskunde. Dit sportloket vormt de schakel tussen het ziekenhuis, revalidatiecentrum en de sportwereld voor revalidanten tijdens en na de revalidatiebehandeling. Het Gelre wil daarmee een impuls geven aan een actieve levensstijl.

Revalidatiearts Marike Harmsen: “Sport en beweging is voor iedereen belangrijk. Mensen met een functionele beperking kunnen ondanks de revalidatie inactiever worden dan mensen die geen beperking hebben en daardoor een groter risico lopen op andere gezondheidsklachten. Wij merken dat veel patiënten aan het eind van hun revalidatiebehandeling graag weer willen bewegen of sporten maar niet goed weten hoe dit weer op te pakken. Daarom zijn wij heel blij dat wij hen nu kunnen verwijzen naar de beweegconsulent van het sportloket.”

Beweegconsulent en psychomotorisch therapeut Mirjam Beltman verzorgt het sportloket in Gelre Zutphen. Beltman: “Na verwijzing zie ik de revalidant op het sportloket. Tijdens dit adviesgesprek bespreek ik eerst welke wensen voor sport en bewegen hij of zij heeft en wat past bij de fysieke mogelijkheden. Ook onderzoek ik met de patiënt welke sporten op welk niveau mogelijk zijn en geef advies hoe de revalidant dit het beste op kan pakken.”

Landelijk programa
Het sportloket komt voort uit het landelijke programma Revalidatie, Sport en Bewegen en richt zich op het structureel aanbieden van bewegen en sport aan (ex)revalidanten van zorginstellingen. Dit programma is in meerdere centra wetenschappelijk onderzocht. Eerdere evaluaties bij revalidanten gaven een positief beeld.  

Het sportloket in Gelre Zutphen is mogelijk gemaakt door een 2-jarige subsidie van de Provincie Gelderland, Ministerie van VWS en Stichting Onbeperkt Sportief.Gerelateerd