Grote problemen voor Zutphens ziekenhuis: 3 weken de tijd of boete

20-04-2017 Gezond Redactie

ZUTPHEN – De intensive care van het Gelre Ziekenhuis werd in februari gesloten na een vernietigend rapport van de IGZ. De Raad van Bestuur van het Gelre Ziekenhuis krijgt nog drie wekend de tijd om met een stevig plan van aanpak te komen voor de zorg in Zutphen.
De IGZ gaf aan dat het vertrouwen van de inspectie in de Raad van Bestuur is geschaad vanwege de manier waarop zij de inspectie informeert.

Normen
De intensive care kon niet meer voldoen aan de normen en leverde een ernstig risico op voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg, volgens de inspectie. Hierdoor werd deze afgeschaald naar High Care.

Volgens de inspectie verzuimde het bestuur te kijken naar de gevolgen daarvan voor de zorg in de rest van het ziekenhuis. Zo kan er in een ziekenhuis zonder intensive care geen of minder verloskundige zorg geboden worden.

Daarnaast moeten kinderen en dialysepatiënten naar andere ziekenhuizen verwezen worden. Maar dit was niet geregeld met de regionale samenwerking.

De inspectie wil dan ook dat het Gelre in Zutphen geen patiënten meer opneemt die mogelijk op een intensive care terecht komen.

Tussen 24 februari en 17 maar werden al 5 van de 18 op de high care opgenomen patiënten overgeplaatst naar een intensive care.

Medewerkers
Daarnaast maakt de inspectie zich zorgen over medewerkers van de voormalige intensive care. Intensivisten, andere specialisten en ic-verpleegkundigen worden nu ingezet voor opvang van patiënten op de spoed eisende hulp en de high care. Het is echter niet uitgewerkt hoe zij hun vaardigheden bijhouden nu de intensive care gesloten is.

Dwangsom
Als het Gelre Ziekenhuis de aanwijzingen niet naleeft kan dat een dwangsom betekenen. Het ziekenhuis wilde tegenhouden dat de aanwijzingen gegeven door de inspectie openbaar werden gemaakt. Omdat het gaat om een algemeen belang zijn deze toch gepubliceerd.
Het Gelre gaat ervan uit dat de benodigde verbeteringen over 3 weken klaar zijn: “Wij hebben daar het volste vertrouwen in. We zien deze aanwijzing als een steun in de rug en een middel om de getroffen maatregelen nog meer kracht bij te zetten.”