‘Babbelramen’ op verschillende locaties van Sutfene

10-04-2020 Gezond Redactie

ZUTPHEN - De landelijke maatregel ‘geen bezoek verpleeghuizen’ is een ingrijpende maatregel, voor zowel de bewoners als de mantelzorgers en familieleden. Al vrij snel had Sutfene geregeld dat iedere afdeling een iPad tot haar beschikking had om het beeldbellen en foto’s sturen mogelijk te maken. Een mooie ontwikkeling, maar het gemis om elkaar gewoon te zien bleef. Niet alleen de zorgmedewerkers zien het verdriet. Ook andere medewerkers binnen Sutfene zijn begaan met onze bewoners. Zo ook Dick Vliem, medewerker van de Technische Dienst bij Sutfene. Hij is medebedenker en maker van de ‘Babbelramen’.

Babbelramen 

Dick Vliem: “Het idee is al pratend met mijn collega’s ontstaan. Bij zwembaden en parkeergarages zie je ook bij de entree plastic ruiten met gaten erin, de spreek-luisterverbinding. Deze gedachte hebben wij omgezet voor de ‘babbelramen’ op onze locaties. Direct heb ik plexiglas platen bij de bouwmarkt gekocht en ben ik aan de slag gegaan. Vorig weekend is het eerste exemplaar geplaatst bij De Borkel in Gorssel. Binnen zit de bewoner voor het ‘babbelraam’ en buiten de bezoeker. Fantastisch om te zien wat elkaar echt zien en babbelen doet met de bewoners en hun familieleden. Het geeft mij een fijn gevoel dat ik meewerk aan iets waar mensen veel plezier aan beleven in deze lastige tijd. Elkaar in levende lijve zien is waardevol in deze tijd. Samen staan we sterk!”.

Geen speeksel

Een babbelraam is een ruit met van dik plexiglas met gaatjes. Voor de gaatjes zitten er plastic beschermplaatjes, zodat geen speeksel doorheen kan. Op een paar locaties van Sutfene zijn de babbelramen voor de draai-kiep ramen op het kozijn geschroefd. Soms zijn zelfs de glazen ruiten vervangen door plexiglas babbelramen. Dick Vliem is per raam maken en plaatsen ongeveer vier uur bezig. Op dit moment zijn er acht ‘babbelramen’ geplaatst bij: De Borkel in Gorssel, Spijk Bungalows (Het Spijk) in Eefde, De Beekdelle in Warnsveld, De Lunette (Vischpoort en Studio3) in. Volgende week volgen er nog een paar ‘babbelramen’.