Middag over longaandoeningen en adembenemende prikkels

03-12-2015 Gezond Redactie

ZUTPHEN - Longpunt Zutphen organiseert op woensdag 16 december een bijeenkomst in Kerstsfeer voor longpatiënten, partners, verzorgers, zorgverleners en andere belangstellenden. Te gast is Martijn Goossens, longarts in Gelre Zutphen.

Tijdens de bijeenkomst is aandacht voor het onderwerp ‘Longaandoeningen en adembenemende prikkels’. Overlast door houtstook is hiervan een voorbeeld.

Met de wintermaanden voor de deur, breekt ook de tijd aan van houtkachels en vuurkorven. Voor de één gezellig, voor de ander een bron van hinder en gezondheidsschade. Vooral mensen met een longziekte zoals astma of COPD zijn gevoeliger voor de rook van houtvuur. Dat geldt trouwens ook voor mensen met hart- en vaatziekten en ouderen.

“Hout stoken is ongezond, voor de buren maar ook voor de stoker zelf,” meent het Longfonds. Nu het stookseizoen is begonnen, melden meer mensen zich met klachten. “Soms zijn dat schrijnende verhalen van wanhopige mensen.”

Bijeenkomsten van het Longpunt zijn interactief: er zal gelegenheid zijn om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.
Bezoekers kunnen tevens informatie krijgen over het Longfonds. Er is allerlei informatiemateriaal aanwezig en ook kunnen bezoekers een flyer meenemen met de data en onderwerpen van de Longpunt bijeenkomsten in 2016.
Aanmelden is niet verplicht, wel gewenst: longpuntzutphen@longfonds.nl. Bezoekers worden verzocht geen vluchtige stoffen en geurtjes te gebruiken, veel longpatiënten hebben daar last van.

De middag vindt plaats bij Het Bornhof, Hobbemakade 246 in Zutphen. Tijd: 14.00-16.00 uur (zaal open 13.30 uur). Toegang en parkeren is gratis.