Unieke medische scanner bij Gelre Ziekenhuis

17-02-2017 Gezond Redactie

ZUTPHEN – Gelre ziekenhuizen heeft een een PET-CT-scanner aangeschaft. De aanschaf van een PET-CT is een belangrijke mijlpaal voor Gelre ziekenhuizen. Het project loopt al 5 jaar en nu komt - na het in dienst treden van twee nucleair geneeskundigen twee jaar geleden - met de aanschaf van de PET-CT het einde in zicht.

Deze in Nederland unieke scanner biedt patiënten en artsen de mogelijkheid scans te maken met minder stralingsbelasting en in de nabije toekomst nog meer mogelijkheden voor scans ten behoeve van bijvoorbeeld alzheimer, het hart en prostaatkanker. Bovendien past de aanschaf binnen de ontwikkelingen bij Gelre rondom het speerpunt oncologie en de stijgende vraag naar deze scans.

In één continue beweging een lichaamsscan
De scanner kan zeer snel kan scannen. Op dit moment is het de tweede PET-CT-scanner in Nederland die in één keer in een continue beweging een PET-scan van het hele lichaam maakt, in plaats van losse PET-beelden te combineren. Dit met dank aan de zogenoemde Flowmotion-technologie waarbij de tafel tijdens het onderzoek zonder onderbreking door de gantry schuift.

Doordat je kunt instellen welk gebied op de scan moet komen hoeven omliggende lichaamsdelen niet bloot gesteld te worden aan straling. Dat is voor bijvoorbeeld patiënten met kanker die veel scans krijgen heel belangrijk. Zo wordt de hoeveelheid straling beperkt.Gerelateerd