Vertel me Gelre: diagnose en behandeling van darmkanker

07-03-2019 Gezond Redactie

Foto (bron Medische Fotografie Gelre ziekenhuizen): Multidisciplinaire patiëntenbespreking van het behandelteam

ZUTPHEN - In het kader van darmkankermaand maart houdt Gelre ziekenhuizen op dinsdag 26 maart 2019 een informatieavond in de reeks ‘Vertel me Gelre’ over darmkanker.

In Nederland krijgen ruim 14.000 mensen per jaar darmkanker, van wie iets meer mannen dan vrouwen. Door de invoering van het bevolkingsonderzoek in 2014 verwacht men het aantal sterfgevallen door darmkanker te halveren. Het onderzoek wordt aangeboden aan mannen en vrouwen van 55 tot 75 jaar.

Welke behandelingsmogelijkheden er zijn en vooral hoe patiënten hierbij worden begeleid, komt aan bod tijdens deze informatieavond. Vanaf 19.00 uur is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee. De bijeenkomst begint om 19.30 uur, duurt tot ongeveer 21.00 en vindt plaats in het Auditorium van Gelre Apeldoorn. Aanmelden is noodzakelijk en kan via www.gelreziekenhuizen.nl/vertelmegelre.

Optimale zorg bij darmkanker

Bij het bevolkingsonderzoek wordt mensen gevraagd een beetje ontlasting in een buisje op te sturen. Wordt bij dit onderzoek bloed in de ontlasting aangetroffen? Dan regelt Bevolkingsonderzoek Oost (onderdeel RIVM) binnen twee weken een afspraak voor een intakegesprek voor een coloscopie onderzoek. Gespecialiseerd MDL-verpleegkundige Nanda Wolf legt uit wat het bevolkingsonderzoek inhoudt en wat aan bod komt tijdens het intakegesprek.

Chirurg Jikke Omloo is gespecialiseerd in (kijk)operaties voor darmkanker. Zij zal vervolgens dieper ingaan op de operatiemogelijkheden bij darmkanker. Bekkenfysiotherapeuten Margriet Schoonderwoerd en Petra van Noordenburg sluiten daarop aan met hun presentatie over hoe de relatie van de bekkenbodemspieren is met de darmen. Zij geven uitleg over het belang van het oefenen van deze spieren bij plotseling opkomende aandrang en het verlies van ontlasting na een darmoperatie. Daarna zal medisch oncoloog Cathrien Tromp ingaan op de behandeling met chemotherapie voorafgaand en/of na de operatie.

Tenslotte vertellen gespecialiseerd verpleegkundigen Susan Mensink en Joke Boots over darmproblemen die kunnen ontstaan na een darmoperatie en hoe zij patiënten begeleiden.

Aansluitend aan de presentaties is er gelegenheid voor het stellen van vragen aan de sprekers én het panel dat verder bestaat uit een radiotherapeut en MDL-arts onder leiding van chirurg Eelco Wassenaar.

Vóór 19.30 uur en vanaf 21.00 uur is er tijd om de informatietafel van patiëntenvereniging SPKS te bezoeken (zie ook: www.spks.nl).

 

Vertel me Gelre

Deze bijeenkomst maakt deel uit van de reeks laagdrempelige bijeenkomsten die Gelre ziekenhuizen organiseert voor belangstellenden. Artsen en andere professionals uit de zorg vertellen op begrijpelijke wijze over tal van medische onderwerpen