Waarom beweging, dans en muziek?

24-09-2019 Gezond Redactie

ZUTPHEN - Dansen en bewegen is leuk omdat het expressief is, en het spreekt de hele persoon aan! In ieder van ons zit een danser, maar in het dagelijkse leven is bewegen en dansen voor oudere mensen en zeker zij die te maken hebben met ziektes als Parkinson, Reuma, Artrose, MS of geheugenproblemen en dementie een uitdaging. En dan gaan dansen? Ja juist!

Samen genieten

In de lessen worden de gewrichten gesmeerd, worden balans en kracht ontwikkeld, worden de hersens uitgenodigd om steeds iets nieuws, iets anders te leren en te doen. Want na een rustige warming up vanuit de stoel wordt de les geleidelijk aan iets uitdagender, klinkt er soms gegiechel om het onbekende ,of is er een frons van concentratie op de gezichten te lezen. Voor wie niet eerder danste, zijn de meeste opdrachten en oefeningen een ontdekking. Ook de emoties worden aangesproken door zorgvuldig gekozen muziek en door het plezier van samen dansen. En zo worden de dansers in hun complete menszijn aangesproken en niet als ‘patiënt’. De chronische bewegingsbeperkingen waardoor de mensen zijn getroffen zijn vooralsnog onomkeerbaar, maar in het dansen is er altijd groei en ontwikkeling mogelijk en samen genieten. De werking van deze speciale danslessen zit in de krachtige combinatie van muziek en beweging en het gebruik van de verbeelding

Voor de partners of mantelzorgers, die ook mee kunnen dansen, is het vooral fijn om weer samen mooie en leuke ervaringen te hebben, die niet door de ziekte worden bepaald!

 Hoe laat: dinsdagochtend van 10.30 tot 11.30

Wanneer: 1, 8, 22, 29 oktober, 12, 19, 26 november, 3, 10, 17 december

Waar: Odensehuis, Tengnagelshoek 6, 7201 NE in Zutphen.

Door wie: dansdocente Ineke van Wijngaarden- Noordzij

Kosten: 2,50 per les Aanmelding: mail of bel naar Hilde Scholtens, coordinator@odensehuiszutphen.nl of 06-249 543 43

Over het Odensehuis Zutphen

Net als de andere Odensehuizen in Nederland biedt Odensehuis Zutphen mensen met (beginnend) geheugenverlies en hun naasten een perspectief. Isolement proberen we te voorkomen en een levenslijn wordt gevormd. Het Odensehuis is dan ook een plek waar elkaar ontmoeten en samen activiteiten ondernemen centraal staan. Vrij toegankelijk, zonder diagnose of indicatie. Het Odensehuis staat symbool voor de menselijke maat in de dementiezorg. We werken vanuit de gedachte dat iemand met geheugenverlies of beginnende dementie nog steeds veel vaardigheden en kwaliteiten heeft. Deze talenten willen we tot hun recht laten komen. We praten daarom over deelnemers in plaats van cliënten of patiënten. De deelnemer en zijn leven staan centraal, niet de ziekte en de zorg.