Het gesprek is interactief

18-12-2018 Gezond Redactie

Zutphen – Taal, toon en tekenen: ze prikkelen het brein. Voor iedereen, maar zeker ook voor mensen met geheugenverlies, is die prikkeling belangrijk. Dit helpt de hormoonhuishouding zo goed mogelijk op orde te houden. Dit is weer belangrijk om het brein en het lichaam met elkaar te laten samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan het functioneren van ons bewegingsapparaat, ons geheugen en ons zien. Maar ook ons horen, voelen en het slaap-waakritme worden aangestuurd door onze hersenen. Hoe je als mantelzorger of professioneel verzorger het brein van mensen met een (beginnende) vorm van dementie kunt blijven prikkelen, vertelt Josée van der Staak op woensdag 9 januari om 19.30 uur in het Odensehuis aan de Tengnagelshoek 6 in Zutphen.

Kunstvormen

Tijdens deze editie van ‘In gesprek met’ legt de tekentaaldocent uit waarom én hoe je kunstvormen zoals taal, tekenen & kleuren, bewegen & muziek hiervoor kunt inzetten. Het gesprek is interactief: mensen kunnen vragen stellen en gaan ook zelf aan het werk. Daarnaast laat Josée beeld zien bij haar uitleg. Het gesprek wordt geleid door coördinator Ceciel Funnekotter. De toegang is gratis en opgeven is niet nodig. Het Odensehuis is vanaf 19.00 uur open. De bijeenkomst zal rond 21.00 uur afgelopen zijn.

Over het Odensehuis Zutphen

Net als de andere Odensehuizen in Nederland biedt Odensehuis Zutphen mensen met (beginnend) geheugenverlies en hun naasten een perspectief. Isolement proberen we te voorkomen en een levenslijn wordt gevormd. Het Odensehuis is dan ook een plek waar elkaar ontmoeten en samen activiteiten ondernemen centraal staan. Vrij toegankelijk, zonder diagnose of indicatie. Het Odensehuis staat symbool voor de menselijke maat in de dementiezorg. We werken vanuit de gedachte dat iemand met geheugenverlies of beginnende dementie nog steeds veel vaardigheden en kwaliteiten heeft. Deze talenten willen we tot hun recht laten komen. We praten daarom over deelnemers in plaats van cliënten of patiënten. De deelnemer en zijn leven staan centraal, niet de ziekte en de zorg.