Zutphen aangesloten bij HartVeilig wonen

24-12-2016 Gezond Redactie

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen sluit zich aan bij HartVeilig wonen. De organisatie krijgt daardoor opdracht om 15 AED's (defibrillatoren) te plaatsen in Zutphen. Deze apparaten maken de kans op overleven bij een hartstilstand groter.

Het heeft even geduurd voordat HartVeilig wonen actief werd binnen de gemeente. In april 2014 kreeg de motie ‘Hartveilig Wonen’ van Burgerbelang nog geen steun in de raad.

In de raadsvergadering van 11 april 2016 heeft het raadslid Adjan Pepers (Burgerbelang Zutphen Warnsveld) met succes dit punt opnieuw aan de orde gesteld.

Nu is Zutphen de laatste gemeente in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland die het project omarmt.

AED’s binnen 6 minuten beschikbaar
Jaarlijks worden ruim 15.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand.
Direct ingrijpen door omstanders verdubbelt de overlevingskans van mensen met een hartstilstand. Als het hart weer begint te kloppen, overleeft ongeveer de helft van de slachtoffers een hartstilstand.

Reanimatie en de inzet van een AED binnen zes minuten is cruciaal.

De levenskansen van mensen met een hartstilstand wordt hierdoor aanmerkelijk vergroot en biedt de beste kansen om te overleven en een grotere kans zonder ernstige invaliditeit.

Met een netwerk van 15 AED’s, geregistreerde en getrainde vrijwilligers in Zutphen wordt de tijd voor een reanimatie en defibrillatie verkort tot maximaal 6 minuten. Hiermee is er een gemeente brede 6-minutenzone dekking.

Uitvoering van het project Hartveilig wonen in Zutphen
In januari 2017 is de officiële aftrap van het project.Gerelateerd