Zutphen zet in op innovatie in de zorg

09-07-2017 Gezond Redactie

ZUTPHEN – De gemeente gaat de komende jaren tonnen investeren voor innovatie in de zorg. Dit jaar wordt hiervoor 175.000 euro uitgetrokken. In 2018 loopt dit bedrag op naar 255.000 euro.
De gemeente heeft verschillende ideeën binnen gekregen om de zorg te innoveren. Daarvan zijn enkele veelbelovende ideeën verder uitgewerkt.

Automaatje
Een van de ideeën die de zorg in Zutphen moet ontwikkelen is ‘Automaatje’. Het is een samenwerking tussen het Gelre, de praktijkschool en Virtask. Het is bedoeld om meer hulp te geven bij het uitvoeren van eenvoudige taken. Wethouder Patricia Withagen: “Laag opgeleiden kunnen in het ziekenhuis dan een Ipad meekrijgen waarop ze instructies krijgen. Zij worden dan stapje voor stapje door de taak geholpen.”

Omdat zelfs de eenvoudige taken in een ziekenhuis steeds complexer worden, ziet de wethouder dit soort innovatieve ideeën als oplossing.
Ook het project ‘Buddy van jong naar oud’ wordt bekeken. Bij dit project worden jongeren aan ouderen gekoppeld. Voor ouderen kan dit een oplossing zijn voor eenzaamheid. Het project richt zich er daarentegen juist op dat de oudere er ook voor de jongere is in raad en daad. “Zo kan je niet zien wie de buddy is en is de relatie gelijkwaardig”, zo stelt het plan.

“Als je de goede partijen bij elkaar brengt, kan je zien wat voor ideeën ontstaan”, zegt wethouder Withagen. “In het najaar openen we in de binnenstad een zorg innovatiewinkel. Dit moet een platform worden voor dit soort ideeën door verschillende partijen bij elkaar te brengen.”

De komende tijd zullen ideeën verder uitgewerkt worden.