Zutphense psychiater veroordeeld voor seksuele relaties met patiënt

27-08-2017 Gezond Redactie

ZUTPHEN – De 58-jarige psychiater R.R. uit Zutphen mag niet meer in als psychiater aan de slag. Dat bepaalde het tuchtcollege nadat R. werd aangeklaagd in verband met seksuele relaties met een patiënt.

De psychiater werkte onder meer bij Tactus verslavingszorg in Deventer.

De patiënt, een 33-jarige vrouw uit Beuningen, was bij R. gekomen in verband met traumatische ervaringen in het verleden. Zij werd daarvoor in 2015 doorverwezen.

Verliefd
R. zou vanaf het eerste moment verliefd zijn geworden op de 33-jarige Beuningse, die getrouwd was. In 2016 vroeg hij haar via WhatsApp een keer in een café af te spreken, in plaats van in de therapieruimte. In de maanden daarna volgde een seksuele relatie.

In april van 2017 kwam de vrouw er echter achter dat R. ook seksuele relaties erop nahield met een 22-jarige vrouw. R. had de 22-jarige ook WhatsApp berichten gestuurd.

De Beuningse verwijt de psychiater dat hij een seksuele relatie met haar is aangegaan, terwijl zij “psychisch aan de grond zat”.


Wel aankunnen
R. wist dat de richtlijnen van zijn beroep zeggen: 'seksueel contact tussen arts – patiënt, het mag niet, het mag nooit'. Hoewel de psychiater. vanaf het begin onder de indruk was, dacht hij dat hij het kon handelen.

Tegenover het tuchtcollege verklaarde de man dat “de kans dat hij nogmaals in de fout zal gaan klein is. De psychiater gaat ervan uit dat het niet zal gebeuren. Hij was toen in een moeilijke periode met overbelasting door 60 uur per week te werken, een echtscheiding en financiële problemen”, aldus het verslag.

Oordeel
Het tuchtcollege vindt echter dat de klacht van de vrouw zwaarder weegt. De vrouw zat psychisch in een dal, en was daarom kwetsbaar.
Daarnaast vindt het tuchtcollege het verzwaard meetellen dat R. zich tijdens de hoorzitting in de slachtofferrol probeerde te zetten. Hij zou slachtoffer zijn geweest van de avances van de Beuningse. Zo heeft R. ter zitting verklaard dat hij Beuningse bepaaldelijk als uitnodigend had ervaren en ‘ik wil mij niet vrijpleiten maar ik kreeg de indruk dat ze het heel prettig vond’ en dat hij het moeilijk vindt dat hij dan als intimiderend of gewelddadig wordt neergezet.

Volgens het tuchtcollege miskent R. daardoor zijn rol als professional. Daarop is besloten om de psychiater uit het zogeheten BIG-register te schrappen. Hierdoor mag hij zijn beroep niet meer uitoefenen.