Zwerfafval grootste ergernis in Zutphen

24-10-2016 Home Redactie

ZUTPHEN – Zutphenaren zijn geen grote klagers, dat blijkt uit cijfers van het CBS. Vorig jaar kreeg de gemeente 3892 klachten binnen van burgers. Dat zijn 8 klachten per 100 inwoners, wat lager is dan het landelijke gemiddelde (9 klachten per 100).

De grootste klacht is daarbij zwerfafval. 22 procent van de klachten gaat hierover. Daarnaast wordt er vooral geklaagd over de groenvoorziening (20 procent), openbare verlichting (18 procent) en overlast (13 procent).

Vooral in de laatstgenoemde categorie scoort Zutphen slechter dan het landelijk gemiddelde. In heel Nederland gaat slechts 5 procent van de klachten over dit onderwerp.

Echter, over de grootste ergernis valt het dan weer mee: landelijk is 29 procent van de klachten omtrent zwerfafval.

Zwerfafvalcoaches
Om zwerfafval tegen te gaan, gaat Zutphen inzetten op zwerfafvalcoaches. Deze coaches moeten de leemte opvullen tussen de voorlichting over zwerfafval en handhavend optreden. Volgens wethouder Rene Sueters kunnen zij dat doen door bijvoorbeeld het gesprek aan te gaan. “Als over een locatie meerdere klachten binnenkomen over zwerfafval, dan kan de coach in gesprek gaan met de veroorzakers ervan.” De coaches hebben daarbij niet als doel mensen te bekeuren.Gerelateerd