Vispoortgracht, Houtwal, 's-Gravenhof: plannen gebundeld in Poort van Zuid

18-11-2016 Nieuws Redactie

Het gebied waar Poort van Zuid over gaat | Zutphen24

ZUTPHEN – Met de Poort van Zuid wil de gemeente bijdragen aan de ontwikkeling van de binnenstad. Een van de speerpunten van het college voor de komende jaren. De zuidelijke entree naar de stad moet daarbij verder vormgegeven worden.
Onder het project ‘Poort van Zuid’ staan verschillende programma’s zoals de herinrichting van het ’s Gravenhof met het oog op de opening van het Hof van Heeckeren, een kwaliteitsimpuls aan de Houtwal te geven en de Vispoortgrachtbrug.

Maatschappelijke ontwikkeling
De zuidelijke entree moet opgeknapt worden om aan te sluiten bij de maatschappelijke ontwikkelingen van het gebied. “Het gebied van de Poort van Zuid ondergaat nieuwe impulsen zoals de opening van het Hof van Heeckeren, de vernieuwde exploitatie van de Walburgiskerk, initiatieven van ondernemers en organisaties en de herbestemming van gebouwen aan het Vispoortplein.” Zo staat in het besluit te lezen.
Zo wil de nieuwe eigenaar van de Walburgiskerk het gebouw intensiever gaan exploiteren. Daarnaast zal de Witte Vleugel van het stadshuis ook een nieuwe functie krijgen.
Bovendien verwacht de gemeente, na realisatie van de rondweg om De Hoven, dat de zuidelijke entree (via deCortenoeversebrug) frequenter gebruikt wordt. De bezetting van de parkeergelegenheden op en langs de Houtwal voor bezoekers van de binnenstad (middellang en lang parkeren) zal daardoor
eveneens toenemen.

Voor het project worden enkele miljoenen geïnvesteerd. In de voorlopig aanzet van de begroting worden voor de herinrichting van de Houtwal, Vispoortplein en ’s Gravenhof al een ruime 6 miljoen euro gereserveerd.

Binnenkort zullen de eerste werkzaamheden starten in verband met de opening van het Hof van Heeckeren. Wel zullen nog geen “onomkeerbare maatregelen” genomen worden, aldus burgemeester Carry Abbenhues.
Gerelateerd