'Afschilderen Oude IJsselbrug door vrijwilligers is verschrikkelijk idee'

06-09-2017 Nieuws Redactie

Foto via Facebook gemeente Zutphen

ZUTPHEN - "Ik kan me niet voorstellen dat dit serieus is en dat een vergunningverlener hiermee instemt", zo zegt directeur Okke Spruijt van werkgeversorganisatie OnderhoudNL tegen Cobouw, een medium voor het vakgebied.
Spruijt heeft het over het idee om de Oude IJsselbrug te laten schilderen door vrijwilligers. Hij weet zeker dat als vrijwilligers het doen, het ten koste gaat van de kwaliteit van het werk. Spruijt noemt het dan ook ' verven' van de brug, en niet 'schilderen voor behoud'.

Zelfs de begeleiding van professionals gaat hierin niet helpen. Volgens de directeur van OnderhoudNL maakt het feit dat het om een belangrijk infrastructureel object gaat, de zaak nog onbegrijpelijker. Het laat volgens hem een onverschilligheid zien naar wie de brug onderhoud.

Afschilderen
De gemeente wil op 19 en 20 september de brug gaan schilderen met 100 vrijwilligers uit Zutphen. Deze actie is een reactie op de geluiden die uit de Zutphense samenleving kwamen, dat de brug maar 'half af' zou zijn. Alleen de boogbrug was geschilderd, niet het deel richting de Hoven.

Op dit moment hebben zo'n 70 vrijwilligers zich aangemeld. De gemeente zelf meldt dat er vooral voor 20 september nog aanmeldingen nodig zijn. 

De veiligheid van de schilders wordt gegarandeerd door de gemeente. De brug hoeft bovendien niet extra afgesloten te worden. De gemeente zelf is niet bang dat de kwaliteit in het geding is. Zij stellen dat de aannemer gaat schuren en primen. Het werk van de vrijwiliigers wordt daarnaast gecontroleerd en waar nodig bijgewerkt.