'De veilige afstand is 300 meter'; hoe veilig is vuurwerk in een woonwijk?

16-08-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Tijdens de brand bij Multimate Heijink riep de politie op een veilige afstand te nemen. Niet alleen omdat er mogelijk asbest vrij was gekomen, maar omdat er vuurwerk opgeslagen ligt. “De veilige afstand is 300 meter”, zo schalde de politie door de megafoon tegen het publiek.

Vuurwerk bij een brand kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Bij velen zal de vuurwerkramp van 2000 in Enschede bekend zijn. Hierbij vielen 23 doden, raakten 950 mensen gewond en werden ruim 200 woningen verwoest.
Waarom wordt vuurwerk dan nog opgeslagen in een woonwijk, zoals de Multimate in Leesten?

In totaal ligt op vier locaties in Zutphen vuurwerk opgeslagen. Naast de Multimate zijn dat bij Holland Vuurwerk (Dreef 18c), Outlet Zutphen (Pollaan 50n) en het Vuurwerkpaleis (Loohorst 12). De drie laatstgenoemde locaties staan op een industrieterrein.

Opslag
De Multimate kan tot 10.000 kilo aan vuurwerk opslaan in een bunker. Volgens de bouwmarkt voldoet deze bunker aan de modernste beveiligingseisen. Zo kent de hele bunker een sprinklerinstallatie. Deze wordt maandelijks getest.

De opslag van vuurwerk moet dan ook voldoen aan strenge eisen. Deze zijn vastgelegd in het vuurwerkbesluit uit 2002.
Deze eisen worden twee keer per jaar gecontroleerd door de Omgevingsdienst Achterhoek. Voor de Multimate was de laatste controle tijdens de eindejaarsverkoop in 2016.

De gemeente houdt deze locaties in de gaten. “De brandweer, de gemeente en de ODA zijn heel goed bekend met de plek waar het vuurwerk ligt, welk soort vuurwerk het is en dat er maximaal 10.000 kilo kan liggen. Het maakt niet uit of er 100 kilo ligt of 10.000 kilo. De veiligheidsmaatregelen waaraan de opslag moet voldoen blijven hetzelfde,” aldus de gemeente.

Gevaar voor de wijk
“Bij de bouwmarkt ligt alleen consumentenvuurwerk. Consumentenvuurwerk gedraagt zich bij brand anders dan professioneel vuurwerk. Het geeft bij vuur geen grote ontploffing (zoals in Enschede), maar wel een heftige brand. Vuurwerk opslaan in een woonwijk is niet veel te gevaarlijk en is toegestaan. “ zo beaamt de gemeente.

In Enschede ging het bovendien over een opslag van 177.000 kilo vuurwerk. Bij de bouwmarkt in Zutphen lag op het moment van de brand ongeveer 300 kilo vuurwerk opgeslagen.