'Gemeente moet zakgeld geven aan arme kinderen in Zutphen'

21-03-2018 Nieuws Redactie

ZUTPHEN NIEUWS – Geef arme kinderen in Zutphen zakgeld. Het is een van de aanbevelingen die gedaan zijn naar aanleiding van gesprekken met basisschoolleerlingen.

In Zutphen bestaat het kindpakket: een bijdrage van de gemeente aan kinderen die in armoede leven. In Zutphen leeft één op de negen kinderen in armoede. Om het kindpakket uit te kunnen voeren krijgt de gemeente 275.000 euro van de overheid.

Kindpakket
Voor de inhoud van het kindpakket is de gemeente in gesprek gegaan met basisschoolleerlingen. Volgens wethouder Annelies de Jonge werkt dat beter dan dat volwassen alles bepalen wat een kind nodig heeft.

Uit de gesprekken zijn een aantal aanbevelingen naar voren gekomen. Zo geven de kinderen aan dat een tegoedbon voor een winkelketen beter aansluit dan een bon voor de kringloopwinkel. Dan hebben zij dezelfde keuze als andere kinderen uit de klas. Dit hoort onder meer bij uiterlijke verzorging, net als bijvoorbeeld een knipbeurt. Een verzorgd uiterlijk voorkomt pestgedrag of uitsluiting.

Zakgeld
Een andere aanbeveling is om kinderen zakgeld te geven. “Vindt een manier om kinderen zakgeld te geven. Omgaan met geld, keuzes maken met betrekking tot geld zijn de enige manieren om een kind klaar te stomen voor ‘de echte wereld’. Als er geen geld is binnen een gezin voor zakgeld, krijgt een kind deze ervaring niet mee en heeft een achterstand,” aldus een van de aanbevelingen.

Kinderen geven verder aan dat voorzieningen in de openbare ruimte zoals een speeltuin, ‘chill-plek’ of kinderboerderij belangrijk zijn om mee te kunnen doen. Het is laagdrempelig en kinderen komen er graag. Het voorbeeld dat kinderboerderij De Schouw misschien zou sluiten is er één die in meerdere klassen genoemd is; het idee zorgt duidelijk voor onrust onder hen.

De gemeente gaat de aanbevelingen oppakken en kijken welke zaken mogelijk zijn. De gemeente geeft al aan dat niet alle aangedragen ideeën uitgevoerd kunnen worden.