'Maak van Zutphen een regenbooggemeente'

04-07-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Zutphen moet een regenbooggemeente worden. Dat bepleiten D66, GroenLinks en de VVD. De LHBT (Lesbienne, Homo, Biseksueel, Transgender) gemeenschap moet zich thuis voelen in Zutphen.

De partijen werken samen met het COC aan een initiatiefvoorstel om van Zutphen een vrije stad te maken.
“Driekwart jaar geleden was er in de gemeenteraad een discussie over een regenboogzebrapad. Dat werd toen afgedaan als symboolpolitiek”, vertelt Victor Boldewijn van GroenLinks. “Vanwege die reden is daar daarna niks mee gedaan.”

De partijen zijn sindsdien in gesprek met onder meer scholen in het voortgezet onderwijs. Ingrid Timmer (D66) vult aan: “Daar hebben wij met leerlingenraden gesproken. Grappig genoeg vinden de leerlingen het juist belangrijk dat symboolpolitiek gebruikt wordt.”

Regenbooggemeente
Volgens Boldewijn en Timmer hebben homo’s en lesbiennes nog steeds te maken met vooroordelen en pesterijen. “Zutphen moet vrij zijn voor iedereen, daarom willen we dat de gemeente een regenbooggemeente wordt.”

In Nederland zijn meerdere regenbooggemeenten. Zo werd afgelopen februari Coevorden omgedoopt tot regenbooggemeente, wat inhoudt dat de gemeente wil bijdragen aan de veiligheid en sociale acceptatie van de LHBT gemeenschap.
In het initiatiefvoorstel komen richtlijnen te staan waar de gemeente mee aan het werk kan.

Voortgezet onderwijs
Behalve in de politiek zijn de partijen ook bezig in het voortgezet onderwijs in Zutphen. Hier wordt gesproken met zowel de directie als met de leerlingen. “Het zijn hele positieve gesprekken,” merkt Timmer op.
Boldewijn zegt dat scholen op verschillende manieren kunnen bijdragen: “Zo kan er een gay-straight alliance komen. Daarnaast kan de vertrouwenspersoon op school extra opgeleid worden om leerlingen die er mee worstelen te helpen.”
De scholen kunnen ook meer aan symboolpolitiek doen. Het idee is om bijvoorbeeld een regenboogtegel of -zebrapad te plaatsen. “Al deze mogelijkheden zijn natuurlijk aan de school zelf om uit te voeren. Maar het draagvlak is er.”

Speerpunten
In de eerste fase willen de partijen zich vooral richten op gemeentebeleid, het onderwijs en zorginstellingen. “Later gaan we ook kijken naar bijvoorbeeld sportverenigingen. Wat zij kunnen doen.”

“Wij hopen dat er ook vanuit de maatschappij daarna initiatieven komen, zodat ook hier meer draagvlak ontstaat.”
Het initiatiefvoorstel wordt nog geschreven. De partijen willen deze in september presenteren. “Wij willen het voorstel ingediend hebben voor coming out day (11 oktober 2017, red.). Bij het schrijven zijn behalve de partijen ook het COC in Deventer aanwezig.”