'Noorderhaven dit jaar nog open'

31-08-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Het college doet zijn 'uiterste best' om de Noorderhaven dit jaar nog open te krijgen. Dat stellen zij naar vragen van de VVD.
De Noorderhaven werd vorig jaar geopend met een spectaculaire show, maar meer dan een jaar later ligt de haven er nog verlaten bij.

De gemeente legt de schuld bij het bedrijf Marimat, dat voor de Noorderhaven de inrichting regelt. Zij zouden deze inrichting per 1 januari 2017 klaar hebben, maar vroegen uitstel. Het uitstel werd verleend tot 1 maart. 

In december werd echter al gevonden dat de bruggen die Marimat had ingetekend niet berekend waren op de maximale last die ze mogelijk zouden kunnen dragen. Volgens de gemeente was dit wel een verplichting. Hierdoor moesten de berekeningen alsnog uitgevoerd worden, wat uiteindelijk veel tijd heeft gekost, aldus het college.

In de opdracht van Marimat is een boetebeding opgenomen voor het niet tijdig leveren van de haven. De gemeente wil hier gebruik van gaan maken. 

In de opzet van Noorderhaven moeten uiteindelijk 49 ligplaatsen komen voor boten.

Voor het vaarseizoen van 2018 wil het college de haven ook uitgerust hebben met meerdere voorzieningen. Zij gaan water, stroom, wifi, toiletvoorzieningen en hekken plaatsen. Als dit voor elkaar is zal WSV Gelre de exploitatie van de haven op zich nemen.