'Opeens woon je op een onvindbare plaats in Zutphen'

04-04-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Al meer dan 20 jaar op dezelfde plek wonen, en toch kan je niemand vertellen waar je woont. Het is een van de problemen rondom de ontwikkelingen bij Leesten Oost.

Hier werd een tijd geleden de straat Looër Enkweg omgedoopt in ’t Hummel. Een straat die niet te vinden is. “Geen bordjes, een ook de navigatie vindt het niet”, vertelt een van de bewoonsters. “Ik woon in een onvindbare straat.”

Een zoektocht op Google laat zien dat de zoekgigant ook geen idee heeft waar ’t Hummel in Leesten ligt.
De verbouwingen en straatnaamwijzigingen drijven de bewoners echter tot het uiterste.

Straten verleggen
Behalve straatnaam wijzigingen worden ook volledige straten verlegd of verwijderd. Zo staat in het Kwaliteitskader Leesten Oost dat de verwijderde Hawkingsstraat en de Laan van de Highlanders 20 à 30 meter naar het noorden verplaatst moet worden. Dit kost bijna 750.000 euro.

“Dit gebeurt niet in de openbaarheid maar op slinkse wijze. Er is geen enkele reden om dit te doen”, zo vertelde Anja van der Veldt tegen de gemeente. De hele straat moet open gebroken worden om de riolering te verplaatsen. “Hiermee wordt het definitieve plan van de openbare ruimte niet gehandhaafd.” Aldus Van der Veldt.

Er zijn inmiddels verschillende rechtszaken geweest. De bewoners eisen dat het plan, zoals vastgesteld in 2013, uitgevoerd wordt.
Hiervoor hebben zij een brief opgesteld richting de gemeenteraad. “Wij zijn van mening dat u (de raad, red.) zelf kennis dient te nemen van alle relevantie stukken en een eigen oordeel zou moeten vormen over de gang van zaken.” Zo besluit de brief.
De raad heeft nog geen reactie gegeven.