'Plaats camera's in de binnenstad Zutphen voor veiligheid'

10-05-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Burgerbelang Zutphen Warnsveld en het CDA zijn van plan om een motie in te dienen waarin de gemeente wordt opgedragen de mogelijkheden voor cameratoezicht in de binnenstad te onderzoeken.

“Wij zien cameratoezicht als een mooie bijdrage aan de binnenstad. Niet dat Zutphen onveilig is, maar veiligheid komt wel steeds terug in evaluaties die wij houden onder de ondernemers, consumenten en bewoners.” Zegt Remco Feith, binnenstadsmanager van Zutphen. Ook Anja van der Veldt, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland ziet voordelen in cameratoezicht: “Onze ervaring is dat horecaondernemers positief zijn over cameratoezicht. Veel horecaondernemers hebben zelf al camera’s geïnstalleerd bij hun eigen zaken. Camera’s op straat zullen zorgen voor een beter algemeen gevoel van veiligheid waar de horecaondernemers baat bij zullen hebben.”

Goede afstemming

Indiener Burgerbelang is zich bewust van de haken en ogen die bij het plan zitten, fractievoorzitter Martijn Siemes: “Cameratoezicht alleen is niet zaligmakend, hiervoor is een goede afstemming nodig met bijvoorbeeld de binnenstadondernemers, horeca en politie. Die samenwerking in combinatie met goed geplaatste camera’s zal de veiligheid vergroten.”

Uitgaansgeweld
Cameratoezicht is vooral bekend in verband met uitgaansgeweld. Daar heeft Zutphen vanzelfsprekend ook last van, afgelopen weekend werd de gemeente weer met de neus op de feiten gedrukt nadat twee broers waren mishandeld op de Schupstoel. Volgens de indieners is het doel van cameratoezicht echter breder en biedt het meer voordelen op het gebied van algemene veiligheid. Zo is de binnenstad een gebied waar veel vernielingen plaatsvinden, menig monument wordt beklad en ook dat geeft een onveilig en onwelkom gevoel. Camera’s kunnen daarin een belangrijke rol gaan spelen.