'Voormalig medewerker Zutphense radio op dodenlijst Iraanse geheime dienst'

03-04-2018 Nieuws Redactie

ZUTPHEN NIEUWS – Naser Aziz (25) roept de Zutphense en landelijke politiek op om te voorkomen dat hij wordt uitgezet. De vluchteling komt van oorsprong uit Ahwaz, de hoofdstad van de opstandige Arabische provincie Khuzestan in het zuiden van Iran. Hier is hij actief als politiek activist.

Hij leefde een tijd in het Zutphense asielzoekerscentrum. In Zutphen deed hij mee door vrijwilligerswerk te doen bij de Zutphense lokale omroep, B-FM.
De rechtbank in Zwolle sprak echter uit dat Aziz 13 april uitgezet moet worden naar Iran. Door zijn politieke achtergrond zal hem hier vermoedelijk een levenslange gevangenisstraf wachten, of dood door ophanging.

Naser is lid van dezelfde politieke groepering als waar Achmed Mola Nissi lid van was. Mola Nissi is vorig jaar 8 november vermoord op straat in Den Haag, vermoedelijk door de Iraanse geheime dienst.

Volgens Naser Aziz staat hij op dezelfde dodenlijst die de Iraanse geheime dienst hanteert voor vijanden van de islamitische republiek Iran.
Hij is uit het AZC in Zutphen gevlucht omdat hij het hier niet meer vertrouwde. Hij zit nu in een zogenaamd safe house in Den Haag dat bewaakt wordt.
Vanuit hier doet hij de oproep naar staatssecretaris Mark Harbers van Asielzaken (VVD). Die kan gebruik maken van zijn discretionaire bevoegdheid om te voorkomen dat Naser Aziz wordt uitgezet.

In Zutphen zet onder meer B-FM zich in om aandacht te geven aan de zaak.