'Zet hondenbelasting in voor hondenbeleid'

26-06-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De Zutphense hondenbelasting moet ook daadwerkelijk aan het hondenbeleid uitgegeven worden. Dat vinden het CDA en CU in Zutphen.
Hondenbelasting wordt geheven in 246 gemeenten in Nederland. 144 gemeenten hebben de belasting afgeschaft. De gelden van de hondenbelasting vloeien naar de algemene reserve van de gemeente.

Het CDA en CU willen dit aanpakken. Zij willen dat de hondenbelasting een doelbelasting wordt. “De overlast door hondenpoep staat heel hoog op het lijstje van ergernissen van de inwoners”, aldus de partijen. “Wij verzoeken het college om de opbrengsten te besteden binnen het hondenbeleid.”
Zutphen betaal je 73,80 euro voor de eerste hond, 122,40 euro voor de tweede en 140,40 voor de derde.

Zutphen staat landelijk op de 63e plek als het gaat om duurste gemeentes voor 3 honden (336,60 euro totaal). De duurste gemeente is Heerlen: daar betaal je voor 3 honden 743 euro.

Van oudsher wordt de belasting geheven voor de inkomsten en om ervoor te zorgen dat er niet te veel honden in de gemeente komen. Formeel hoeft tegenover de betaling geen tegenprestatie van de gemeente te staan.