'Zutphen onaantrekkelijk door extra belasting'

09-09-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Maandag wordt er in de gemeenteraad gesproken over de reclamebelasting. De SP wil de belasting op reclameuitingen afschaffen.

Op dit moment betalen ondernemers belasting als zij reclameuitingen op hun pand hebben. De hoogte van deze belasting is afhankelijk van de WOZ-waarde van het pand.

Volgens de SP zorgt deze belasting ervoor dat het niet aantrekkelijk is om in Zutphen te vestigen als bedrijf.

Eerder was er al een hoop om te doen, omdat kleine ondernemers onevenredig veel zouden betalen. In maart dit jaar is de belasting voor kleine ondernemingen naar aanleiding van het conflict omlaag gegaan.

De SP vindt dit echter niet genoeg. Zij vragen maandag de raad om 200.000 euro beschikbaar te stellen om de reclamebelasting af te schaffen.

Daarnaast willen zij de financiering van vereniging Parkmanagement stop zetten. zij worden op dit moment betaald met de reclamebelasting en een extra subsidie. Parkmanagement zorgt voor onder meer parkmanagers en de surveillance op de bedrijventerreinen. 

De SP vindt dat de gemeente deze taken prima zelf kan regelen. De twee ton die de partij vraagt is om ervoor te zorgen dat het keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) behouden blijft zonder het Parkmanagement.

De opbrengst van de belasting is ongeveer 260.000 euro. Het Rijk overweegt de reclamebelasting voor gemeenten af te schaffen, de SP benadrukt dat daardoor de zekerheid van deze inkomsten sowieso al op de tocht staan.