10 jaar cel en vrijspraak voor Zutphense moord

11-04-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - De rechtbank in Zutphen veroordeelde Abdi H., een 27-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, voor het doodsteken van de 23-jarige Joël Alfarez uit Deventer op oudejaarsdag 2015 in Zutphen. Hij kreeg een gevangenisstraf van 10 jaar. Een 22-jarige medeverdachte uit Zutphen kreeg geen straf, maar werd ontslagen van alle rechtsvervolging.

Beide mannen bekennen die dag op de parkeerplaats betrokken te zijn geweest bij een vechtpartij. Tijdens die vechtpartij is het slachtoffer gestoken met een mes, later die dag is hij aan zijn verwondingen overleden. De mannen die terecht stonden wezen elkaar aan als dader van het steken.

Camerabeelden en getuige
Voor de bewezenverklaring heeft de rechtbank te beoordelen welke verklaring zij geloofwaardig vindt. De rechtbank hecht het meeste waarde aan de verklaring die wordt ondersteund door camerabeelden en gedeeltelijk ook door de verklaring van een getuige.

Celstraf en betalen schadevergoeding
De man die volgens de rechtbank heeft gestoken wordt veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Deze straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Ook moet de man aan de nabestaanden schadevergoeding betalen voor de kosten van de begrafenis (dit is geen smartengeld).

Ontslagen van rechtsvervolging
De andere man krijgt geen straf. Hij wordt ontslagen van alle rechtsvervolging. Hij was wel betrokken bij de vechtpartij, maar heeft geslagen uit noodweer. Bovendien vindt de rechtbank niet bewezen dat het geweld dat deze man heeft gebruikt, de dood van het slachtoffer heeft veroorzaakt.Gerelateerd