140.000 euro beloning voor verduurzaming Zutphense huizen

20-12-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Het project Woningabonnement dat sinds 2015 in Lochem en Zutphen loopt als proef, is door de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) beloond met een bijdrage van 143.000 euro. Van de dertig aanpakken die de VNG ondersteunt, ziet de VNG het Woningabonnement als de meest veelbelovende en kansrijke aanpak om particuliere woningen te verduurzamen.

Met een woningabonnement nemen huiseigenaren een abonnement op energiebesparende maatregelen in huis. De woningeigenaar wordt volledig ontzorgd: vanaf het energieadvies tot en met de financiering, de uitvoering van de energiemaatregelen en de nazorg. De woningbezitter hoeft niet zelf te investeren, maar betaalt de investering terug uit de besparing op de energierekening. Bovendien krijgt hij de garantie dat de beloofde energiebesparing wordt gehaald.

Samenwerking met Lochem en Zutphen
Voor het Woningabonnement werken de gemeente Zutphen en Lochem samen met het bedrijf WOAB bv, lokale energieadviseurs, bouwers en installateurs. Een lokaal project dat veel werkgelegenheid kan opleveren en kansen biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten.

“Mooi ook om te zien dat de medewerkers van de gemeentes in dit project een echte slag hebben gemaakt: zij zorgen ervoor dat de marktpartijen vooral aan zet zijn. De gemeente houdt alleen de regie. De deelnemende bedrijven vinden dit heel prettig”, zo weet wethouder Coby Pennings van de gemeente Zutphen trots te melden Dat het Woningabonnement werkt, blijkt wel uit het aantal geïnteresseerden . Inmiddels hebben zich in Zutphen en Lochem 88 mensen aangemeld voor het Woningabonnement, zijn er 15 Woningabonnementen afgesloten en 8 woningen aangepast.

Coaches
De financiële bijdrage van de VNG wordt ingezet voor het opleiden van energiecoaches en energieadviseurs, promotie van het Woningabonnement, en het verbeteren van het abonnement, zodat het eenvoudiger, sneller en goedkoper wordt voor woningeigenaren. “We willen dat het Woningabonnement in de toekomst ook mogelijk wordt voor mensen met een kleine portemonnee. Daarmee helpen we ook deze mensen om hun woning te verbeteren, zonder dat hun woonlasten stijgen”, zo weet wethouder Trix van der Linden aan te vullen.