150 uur werkstraf voor veroorzaken grote explosie op tankstation

13-02-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN/DVENTER – Een 21-jarige man uit Deventer is door de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van 1 jaar. De man kreeg deze straf opgelegd voor het botsen op een gasafsluiter en vervolgens op meerdere voertuigen bij een benzinestation aan de A1 in Kootwijk. Daarbij liep onder andere een vrouw letsel op.

Op 21 maart 2015 reed de man in zijn auto op de A1 richting Apeldoorn. Omdat zijn auto een storing aangaf, besloot de Deventernaar te stoppen bij een tankstation even verderop. Met een snelheid van ongeveer 120 kilometer per uur nam de man de afslag naar het tankstation in Kootwijk. Hier was de maximale snelheid van 50 kilometer per uur toegestaan. Bij het nemen van deze afslag en het naderen van het benzinestation bleef de man naar zijn storingslampjes kijken, waardoor hij zijn snelheid niet heeft geminderd.

Ter hoogte van de splitsing die de benzinepomp en de parkeerplaats scheidt, raakte het voertuig van de man met het achterwiel naast de wegverharding. Vervolgens reed hij via een stoeprand op een groot betonblok met vier palen. Hierop werd de auto gelanceerd en reed hij op de gasafsluiter, waardoor de auto over de kop sloeg en landde op  geparkeerde auto’s. In één van deze auto’s zat een medewerkster van de benzinepomp. De auto van de Deventernaar explodeerde en er is een grote brand uitgebroken.

De medewerkster van het tankstation liep brandwonden op. Als gevolg van de brand zijn er ook diverse auto’s uitgebrand. De politie dacht eerst aan een tereuraanslag. Dit bleek dus achteraf niet het geval.