1732 handtekeningen voor Zutphense thuiszorgers

28-01-2018 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - De handtekeningenactie die thuiszorgers drie weken geleden startten heeft in korte tijd meer dan 1700 steunbetuigingen opgeleverd. Zaterdag sloten de thuiszorgers en de SP de actie af met een bijeenkomst in het Waterkwartier.

Omstreeks 12:30 uur verzamelden zo’n 60 vrijwilligers zich op het plein bij winkelcentrum De Vijver. Thuiszorgers, Zutphense sympathisanten en SP’ers uit de hele regio kwamen samen. Na enkele toespraken van Frank Futselaar (SP-Kamerlid), Cobie Groenendijk (Nationaal ZorgFonds) en Mathijs ten Broeke (fractievoorzitter SP Zutphen), ging de groep de deuren langs om de laatste handtekeningen op te halen. Om drie uur ’s middags verzamelde de club weer en werd de eindstand bekend gemaakt: 1732 handtekeningen, in nog geen drie weken tijd. SP-fractievoorzitter Mathijs ten Broeke: “Dit betekent dat bijna iedereen die we spraken ook wilde tekenen. De steun van Zutphen voor het afschaffen van de marktwerking in de zorg is enorm. Het is nu aan de politiek om maandagavond naar de bevolking te luisteren.”

Frank Futselaar, Tweede Kamerlid van de SP, sprak de thuiszorgers toe: “Er wordt overal over jullie gesproken. De ogen van Den Haag zijn gericht op Zutphen. Vanuit de Tweede Kamer wordt er naar jullie gekeken, met gejuich en bewondering vanaf de bankjes van de SP en met ontzetting en paniek vanaf de andere kant van de Kamer. Want als dit lukt, dan kunnen jullie bewijzen dat zorg het beste werkt als het van ons allemaal is, in plaats van dat het in handen van bedrijven is.”

Ook Cobie Groenendijk van het Nationaal ZorgFonds kwam langs uit Amsterdam om te leren van de Zutphense strijd van de thuiszorgers. “Wat jullie hier in Zutphen doen, gaan we in Amsterdam ook doen. En daarna in de rest van Nederland.”

Beslissing
Maandag 29 januari wordt een beslissing genomen over de thuiszorg. De raad moet kiezen of zij een stichting willen, en zo niet: welke vorm dan wel.
De oprichting van een mogelijke stichting verdeelt de raad tot op het bot. Burgerbelang, D66 en de VVD vinden een stichting niet de goede oplossing voor de huidige problemen. GroenLinks, PvdA en de SP zijn juist voorstander.
Een mogelijke stichting stond al eerder op het programma van de gemeenteraad, deze werd op het laatste moment echter geschrapt. Daarna ontstond onenigheid binnen het college over een mogelijke stichting.
Maandag moet wel een beslissing genomen worden.