19 doden door calamiteiten in Gelre Ziekenhuis

01-06-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Bij het Gelre Ziekenhuis zijn sinds 2013, negentien meldingen gemaakt van medische missers bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Dit resulteerde in 6 doden in 2013, 6 in 2014 en 7 in 2015. In de leeftijdscategorie 65-80 zijn er 6 mensen overleden, ook zijn er 7 mensen tussen de 18 en 65 jaar overleden en 6 ziekenhuisdoden waren ouder dan 80 jaar.

Ziekenhuizen zijn wettelijk verplicht om zogenaamde calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Toch doen ze dat lang niet altijd: elk jaar worden honderden gevallen niet gerapporteerd bij de inspectie, zo bleek uit onderzoek van RTL.

 “Soms is er overleg met de betrokken zorgverleners of met ketenpartners nodig. Of is bijvoorbeeld de uitslag van een obductierapport nodig om te kunnen constateren of er sprake is van een calamiteit.” laat het Gelre Ziekenhuis weten in een verklaring.

“Daarom zit er soms ook tijd tussen het moment van overlijden en het melden van een calamiteit aan de IGZ. Als duidelijk is dat er sprake is van een calamiteit volgens de definities die hiervoor gelden, dan melden wij dit binnen de wettelijke termijn aan de IGZ. Ook als er twijfels zijn of het een calamiteit is volgens de definitie melden wij dit als mogelijke calamiteit aan de IGZ.”Gerelateerd