20 jaar geleden: "Schorsing van tafeltenniscoach wakkert discussie aan over seksueel misbruik in de sportwereld"

01-04-2017 Nieuws Redactie

Wiljo L. | via Facebook foto uit 2012

ZUTPHEN - “Tafeltenniscoach Wiljo L. is geschorst omdat hij niet van zijn jonge pupillen kon afblijven.” Zo opende het NRC op 4 oktober 1997 na de veroordeling van tafeltennis trainer Wiljo L. Dit deden zij onder de titel: "Schorsing van tafeltenniscoach wakkert discussie aan over seksueel misbruik in de sportwereld".

L. was trainer bij tafeltennisvereniging Torenstad in Zutphen. Volgens de krant was het in 1997 al vele jaren bekend, maar werd het telkens verzwegen ‘als hij maar vertrok’. Ook de Volkskrant besteedde er aandacht aan.

L. was in die tijd ook bij de rechter aangeklaagd. Hier werd de zaak geseponeerd. Persofficier Teekman zei destijds daarover: "“Blijkbaar werd de ernst van de feiten niet dusdanig hoog ingeschat dat tot vervolging kon worden overgegaan.”

Weer actueel
Het programma Argos dook op de zaak omdat volgens het programma seksueel misbruik in de sport steeds meer uitkomt. Zij vergelijken het met de commotie rond het schandaal met misbruik in de Katholieke kerk van een aantal jaar geleden. Het is echter niks nieuws, 20 jaar geleden werd de discussie ook gevoerd.

Bettine Vriesekoop, destijds Nederlands beste tafeltennisster, werd ook gevraagd hoe het zat. “Maakt het uit of een coach zijn penis bij een pupil naar binnen heeft gebracht of dat hij daar slechts mee heeft gedreigd? Is dat de marge tussen vervolgen of niet vervolgen? Ik vind het ronduit belachelijk. Alsof de geestelijke schade minder groot is wanneer een trainer geen direct seksueel verkeer met zijn pupil heeft gehad.”
Zij erkende dat de marges in de relatie tussen coach en pupil smal zijn.


De uitzending van Argos is HIER terug te luisteren.


Tegenwoordig werkt L. als vrijwilliger bij AZC in Zutphen bij het wedstrijdsecretariaat.
AZC is bezig met een beraad over de situatie.