78 vergunninghouders hebben nieuw onderkomen in Zutphen

25-08-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – In het eerste half jaar heeft de gemeente 78 vergunninghouders gevestigd in Zutphen. Elke gemeente krijgt een taakstelling mee om vergunninghouders te huisvesten. Deze taakstelling wordt elk half jaar vastgesteld.

Voor het eerste halfjaar moest de gemeente Zutphen nog 66 vergunninghouders huisvesten (waarvan 11 een restant waren van de taakstelling in 2015).

“We zijn erin geslaagd om aan die taakstelling te voldoen. Sterker nog, wij hebben zelfs 78 vergunninghouders woonruimte kunnen aanbieden. Daarmee staan we nu dus “in de plus”. Het zijn met name de woningcorporaties (en dan vooral Woonbedrijf ieder1) die de vergunninghouders voortvarend woning hebben aangeboden.” Laat de gemeente weten in een memo.

De helft van deze groep bestaat uit minderjarige vluchtelingen. Zij worden begeleid door Pactum.

Wachttijd
Woonbedrijf ieder1 kan nog niet precies zeggen welk effect de plaatsing van vluchtelingen in huurwoningen heeft op de wachtlijst. Wel geven zij aan dat de afgelopen jaren veel nieuwe woningen zijn gebouwd. Dit heeft geleid tot veel doorstroming op de woningmarkt.
“Koopwoningen zijn in Zutphen betaalbaar en de rente is laag, dus men gaat veel van huur naar koopwoningen. Dat geeft lucht in de hoeveelheid huurwoningen.”

Ieder1 zegt deze uitdaging aan te kunnen. Ook geeft Ieder1 aan dat als de taakstelling niet verder toeneemt, de reguliere woningzoekende niet in het gedrang komt.

Voor de tweede helft van 2016 heeft Zutphen een taakstelling van 64. Omdat daarvan al 12 eerder een huis hebben gekregen, wordt er voor 52 vergunninghouders nog een woning gezocht.Gerelateerd